Ultimo

• Autor wątku Autor wątku grzywka44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzywka44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam mam problem z firmą Ultimo , a w zasadzie z ich nie do końca uczciwymi praktykami.
Parę lat temu zakupiłem auto i jak to wygląda w tysiącach przypadków samochód kupiłem na kredyt po jakimś czasie straciłem pracę w związku z powyższym wypowiedziano mi umowę gdyż nie spłacałem rat. Sprawa trafiła do firmy Ultimo , nie tyle co sprawa co mój dług. Nigdy nie unikałem spłacania i gdy tylko stanąłem na nogi regularnie miesiąc w miesiąc wpłacałem tej firmie po 300 zł , i wtedy szok nr 1 firma Ultimo wystąpiła do komornika o egzekucję. pomyślałem cóż moja wina bo nawet nie podpisałem z nimi ugody. Sprawę szybko wyprostowałem i po podpisaniu ugody egzekucja komornicza została zawieszona. Od tamtej pory minęło półtora roku , zobowiązanie spłacam regularnie po 500 zł bez żadnych poślizgów itp. spłaciłem im w sumie 17 rat ( co zresztą sama firma Ultimo potwierdza ) , i nagle Szok nr 2 , kilka dni temu otrzymuję pismo od komornika o odwieszeniu egzekucji na wniosek firmy Ultimo. Następnego ranka dzwonię do komornika i informuję na jakim etapie jestem w spłacaniu długu , pracownica kancelarii zdziwiona , że wierzyciel zatem wystąpił o ponowne wszczęcie egzekucji. Dzwonię do firmy Ultimo i w sumie potwierdzają moją wersję , że spłacam jestem rzetelnym klientem itp niestety nie potrafią odpowiedzieć dlaczego stało się tak jak opisałem powyżej. Szykuję się do napisania pisma do tej firmy z żądaniem wyjaśnień dlaczego mimo obowiązującej ugody wystąpili do komornika o wszczęcie egzekucji ( czyżby nabijanie dodatkowych kosztów?) Czy jakoś prawnie można w związku z powyższym ich przy atakować? Podejrzewam , że takich dłużników jak ja jest więcej , z tym , że ja nie chcę dać się doić non stop.

grzywka44 napisał:
niestety nie potrafią odpowiedzieć dlaczego stało się tak jak opisałem
Nie potrafią... Taaaa a świstak siedzi i w sreberka zawija

jestem także tym zdziwiony tym bardziej że w całym okresie ugody nie miałem żadnego poślizgu z choćby jedną płatnością .

czy w ugodzie zostało zawarte sformułowanie iż FW nie będzie windykować w razie regularnych spłat?

Tak oczywiście zresztą , po podpisaniu ugody postępowanie komornicze zostało natychmiast zawieszone na wniosek wierzyciela , skutkowało to między innymi zejściem z mojego konta itp. Pracownica Ultimo sugerowała mi , że postępowanie ponownie wszczęto poniekąd na wniosek komornika bo podobno są jakieś terminy co wydaje się absurdem , natomiast druga przeszła samą siebie i poinformowała mnie , że w sumie do komornika wysłano dwa pisma na raz jedno o wszczęciu postępowania drugie o zawieszeniu , i to podobno komornik sobie wybrał które mu pasowało , dla mnie to jakaś utopia. Liczę na to , że pełne wyjaśnienie dostanę po wysłaniu pisma.

grzywka44 napisał:
Liczę na to , że pełne wyjaśnienie dostanę po wysłaniu pisma.
Słowa prawdy ci nie powiedzą. Sądzę, że dopiero jak od komornika nic nie wpłynie dodatkowo, to coś u komornika zrobią.
Mało tego - ja widzę tutaj ich taktykę aby cię z lekka orżnąć: ściągnąć przez komornika ile się da, a resztę z rat. Tyle że to co ściągną przez komornika to odliczą od układu ratalnego obliczonego z odsetkami do przodu...

Od komornika nic nie wpłynie bo nie może ( najniższa krajowa , brak ruchomości i nieruchomości) planuję wysłanie pisma takiego samego do komornika odnośnie przedstawienia sytuacji. Chcę to spłacić ale praktyki Ultimo mnie powalają na kolana , czy takowa ugoda nie ma żadnych skutków prawnych? Przecież jak by nie było jest w niej kwota pozostała do spłaty a także harmonogram spłat. Mało tego komornik sam powiedział że skontaktuje się z nimi w celu wyjaśnienia natomiast oni już dzisiaj informowali mnie , że pismo o zawieszeniu zostało wysłane do komornika , przy okazji w ramach chyba promocji dostałem propozycję , że jak tam do połowy czerwca wpłacę określoną kwotę to zamkną moją sprawę ale jakoś nie do końca w obecnej sytuacji chcę mi się w to wierzyć.

Ostatnia edycja:
grzywka44 napisał:
przy okazji w ramach chyba promocji dostałem propozycję , że jak tam do połowy czerwca wpłacę określoną kwotę to zamkną moją sprawę ale jakoś nie do końca w obecnej sytuacji chcę mi się w to wierzyć.
Uważaj na te "promocje". i od jakiej kwoty liczą zadłużenie

pisma napisane zobaczymy jak się rozwinie sprawa gdy tylko pojawi się jakaś odpowiedź natychmiast ją przedstawię.

Pierwsza ciekawostka , dzisiaj dostałem informację od komornika , że Ultimo w dniu 15 maja ( czyli 10 dni po piśmie o wszczęciu postępowania ) , wystąpiło z wnioskiem pisemnym o zawieszenie postępowania. Bareja czy co ?

grzywka44 napisał:
Pierwsza ciekawostka , dzisiaj dostałem informację od komornika , że Ultimo w dniu 15 maja ( czyli 10 dni po piśmie o wszczęciu postępowania ) , wystąpiło z wnioskiem pisemnym o zawieszenie postępowania. Bareja czy co ?
Może chcą dodatkowo zarobić na kosztach zastępstwa w egzekucji?

Powrót