Ultimo

• Autor wątku Autor wątku guapa41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

guapa41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, pomóżcie, 19 lat temu podpisalam pożyczkę, byłam pożyczko biorcą razem z mężem teraz już byłym, w tym roku odezwało się do mnie ULTIMO, niestety podjęłam z nimi rozmowę, ze strachu że stracę pracę którą dopiero podjęłam, w razie gdyby wysłali pismo do pracy, i zobowiazalam się do płacenia po 300 zł miesięcznie ale szybko przestało mi starczac pieniędzy, teraz piszą, że mam zadłużenie 600 zł,nie mam pieniędzy żeby im płacić zarabiam najniższa krajową, czy mogą mi zająć pasję, słyszałam także o przedawnieniu po tak długim czasie, co mam zrobić bo nie chcę mieć problemów, błagam pomóżcie

Tego im w ogóle nie musiałaś płacić. No ale już zapłaciłaś - nie oddadzą. A tak poza tym to ich olej. I pilnuj poleconych z sądu.

guapa41 napisał:
niestety podjęłam z nimi rozmowę,
nie potrzebnie,
guapa41 napisał:
zobowiazalam się do płacenia po 300 zł miesięcznie
czerwona lampka się nie zapaliła? gdyż
guapa41 napisał:
19 lat temu podpisalam pożyczkę,
guapa41 napisał:
czy mogą mi zająć pasję
nie,
guapa41 napisał:
co mam zrobić bo nie chcę mieć problemów, błagam pomóżcie
zakończyć współpracę z nimi

Co jeśli przyjdzie polecony z sądu? Co wtedy mam zrobić?

Inna sprawa w jaki sposób się zobowiązałaś? Na piśmie? Podpisywałaś jakąś ugodę?

@guapa otworzyć, serdecznie się uśmiechnąć, napisać sprzeciw. I z głowy.

Chyba, że faktycznie, była podpisana ugoda, to może być różnie. Zobowiązanie telefoniczne i wpłacenie parę razy nic tu nie zmienia.

Nic nie podpisywałam, to była tylko rozmowa telefoniczna i parę wpłat, teraz przyszedł list ale nie polecony tylko zwykły, który znalazłam w skrzynce, że mam zaległość w postaci dwóch nie splaconych rat i w przypadku braku reakcji na pismo może skutkować wycofaniem sprawy z drogi polubownej

To daj już sobie spokój z tym płaceniem. Czekaj na ewentualne listy z sądu. Wtedy podniesiesz zarzut przedawnienia.

Ale w trakcie tej rozmowy upewnili się, że rozmawiają ze mną a Ja to potwierdzilam, z imienia i nazwiska, czy to się nie równa z podpisem, bo oni nagrywają rozmowy, jakie papiery trzeba mieć żeby podnieść zarzut przedawnienia?

Nie, nie równa się. Równałoby się uznaniu długu, ale to nie ma znaczenia dla przedawnienia w Twoim przypadku.

Jakie papiery... Żadne. Ale ten zarzut można podnieść wyłącznie przed sądem, dlatego właśnie - pilnuj poleconych z sądu. Od samego Ultimo to też bym do kosza wrzucał.

Dziękuję, bardzo się boję, bo ten dług jest naprawdę duży, odsetki od odsetek itp

Możesz spłacić z samego strachu, dla samego płacenia. Możesz też, co polecam jeśli się boisz - iśc do darmowej poradni prawnej. Co prawda powiedzą Ci to samo co my z @digiton, bo zęby na windykatorach zjedliśmy :), ale jak Cię to uspokoi...

Oczywiście, jak już Cię pozwą, to należałoby na forum wrócić - bo to, jak napisać sprzeciw będzie zależało przede wszystkim od tego, jaki sąd i w jakim trybie będzie sprawę rozpatrywał. Np. jeśli otrzymasz nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z VI Wydział Cywilny z Lublina, to e-sąd i wtedy w sprzeciwie zarzutu przedawnienia nie warto podnosić. Wtedy podnosi się go dopiero na rozprawie. A jeśli sąd właściwy z uwagi na Twoje miejsce zamieszkania - to należy podnieść już w sprzeciwie.

Ostatnia edycja:
Ok, dziękuję, wrócę Napewno tylko wtedy kiedy coś dostanę bo sama sobie Napewno nie poradzę, dobrej nocy, jeszcze raz dziękuję

Witam, niestety wracam, przyszedł mi ten nakaz zapłaty z sądu właściwego dla Mojego miejsca zamieszkania, nakaz zapłaty wniesiony przez powoda Ultimo Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty w Warszawie, umowa pożyczki z 2006 roku, pomóżcie, jak napisać sprzeciw i podnieść zarzut przedawnienia, dodam że pozew odebrałam z poczty w piątek 26.02.2017

Przepraszam w piątek 24 oczywiście

druk urzędowy "SP" - pomoże,

No i w tym wypadku już w sprzeciwie bym zarzut przedawnienia podnosił. Ja wiem, że niektórzy nawet przy rejonówce mówią, że na rozprawie, ale z ostrożności... Po co potem sie w apelacje bawić.

Syphar napisał:
No i w tym wypadku już w sprzeciwie bym zarzut przedawnienia podnosił.
też bym tak zrobił tym bardziej że chodzi o jakiś archaiczny dług,

Druk urzędowy "SP"? Skąd wziąć taki druk? Czy w sądzie w taki druk dostanę?

robinson21 napisał:
druk urzędowy "SP" - pomoże,

Skąd mam wziąć taki druk urzędowy? Jest możliwość kupienia takiego druku w sądzie?

Powrót