Umiejscowienie aktu malzenstwa.

• Autor wątku Autor wątku MariaM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariaM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,mam na imie Mariam, jestem nowa na tym forum, uprzejmie prosze o udzielenie mi informacji. Otoz jestem swiezo po slubie, ktory odbyl sie w Algieri, moj maz nigdy przedtem nie byl w Europie, ja mieszkam i pracuje w UK ponad 2 lata. Bylam w urzedzie gdzie rejestruje sie malzenstwa, okazalo sie ze nie musze rejestrowac zwiazku zawartego w Algieri, gdyz jest tu w UK legalny. Nie mialam problemu ze zmiana nazwiska w banku, czy miejscu pracy, wystarczy moj paszport na panienskie nazwisko i certyfikat slubu w jez.ang. Natomiast do wymiany paszportu po slubie potrzebuje zarejestrowac akt malzenstwa w polskiej ksiedze malzenstw. Tu prosze o podpowiedz, poniewaz od kilku dni nie moge dodzwonic sie do Konsulatu, mianowicie chcialam sie dowiedziec, jak dlugo moze potrwac rejestracja poprzez konsulat? Oraz kolejne pytanie, skoro certyfikat slubu jest tu pelnomocny, ja nie mam zamiaru wracac do Polski, czy aby moj maz przyjechal tu do mnie musze rejestrowac akt malzenstwa w Polsce? Czy wystarczy jak moj maz bedzie staral sie o wize w Algieri, czy ja musze tu prosic o wize dla meza w Home O. Przepraszam jesli pytania sa niejasne, badz temat byl juz poruszany na forum, lecz szukalam i nie znalazlam tu identycznej sytuacji. Z gory dziekuje za informacje.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
zmiana w dokumentach

Witam.Mieszkam w UK wzielam slub.
am pytanie w zwiazku z tym gdzie mam zmienic nazwisko w jakich urzedach tutaj?

RE: Po slubie w Algieri wrocilam do UK i nie mam pojecia od czego zaczac..

Czesc mam na imie Beata i tez mam meza Algierczyka bralismy slub w Tunezji.Ja tez nie wiem od czego zaczac POMOCY!!!!Mieszkam w UK 4 lata

Witam wszystkich! 2 tygodnie temu wyszlam za maz za tunezyjczyka wiec mam podobne doswiadczenia zdaje sie;)

Droga MariaM!
Ucieszylo mnie to, ze slub z Algerii jest legalny, bo skoro z Algerii to rowniez z Tunezji i Maroka (mahreb union, thanks Lord!). Jestem studentka prawa na LSE wiec udziele Ci mojej pierwszej darmowej porady prawnej - Twoj maz musi wystapic nie o wize tylko o Family Permit, ktore jest bezplatne i zasadniczo pewne - odmowy byc nie moze. Family Permit jest rownoznaczne z wiza i pozwoleniem na prace. Wydawane jest w zaleznosci od pewnych okolocznosci na okres od 2 do 5 lat.

A teraz w ramach wdzięczności powiedz mi prosze jaki urzad powiedzial Ci, ze nie trzeba rejestrowac malzenstwa z Algerii.

Pozdrawiam,
neska

Powrót