Umieszczanie filmiku z youtube

• Autor wątku Autor wątku poxrimex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poxrimex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mam pytanie co może mi grozić i czy wogule może za umieszczenie filmu (embed) z youtube na mojej stronie?

Nic. Wszyscy tak robią i nic za to nie ma.

Nielegalne jest zamieszczanie treści na YouTube, do których się nie ma praw autorskich. Jednak te prawa są egzekwowane tylko w niektórych krajach, m.in. w Chinach (sic!).

Poza tym na poparcie moich słów YouTube samo zamieszcza w kod do wklejenia na stronie i tzw. deep-link, czyli samym im zależy na rozpowszechnianiu własnych treści.

Gorzej będzie jak twoja strona będzie miałą wymiar komercyjny i ktoś cię na mierzy. Jak zamierzasz zamieszczać filmy na blogu to się wogóle nie przejmuj. Narazie nic ci się nie stanie.

Po pierwsze, jesli YouTube nie ma nic przeciwko to mozna sobie podpiac od nich filmik.

Po drugie, punkt pierwszy bedzie legalny, o ile filmik jest zamieszczony legalnie. Czyli jesli ktos umiescil filmik nie posiadajac odpowiednich praw, to Ty tez sie narazasz na konsekwencje - poczytaj sobie o "deep-link".

W tej chwili poziom scigania jest rzeczywiscie nikly, ale powoli sie to zmienia. Co do paragrafow, to sa zarowno karne, jak i cywilne (poszukaj tu na Forum).

Jest jak jest, bez rozstrzygnięcia sądu, trudno będzie przekonać OZZ do swoich racji. Pomijam oczywiście, fakt, że nowelizacja art. 70 łamie zasadę "retro non agit", pomijam fakt, że ekspertem sejmowym w komisji pracującej nad nowelizacją tego artykułu była prof. E. Traple, z kancelarii która reprezentuje SFP-ZAPA i pare innych kwestii.
Link linkowi nie równy. Ciekaw tylko jestem czy równie intensywnie pracują nad usunięciem tych treści z youtube.
Ehh.. chyba zbyt subiektywnie do tego podchodzę ;) No ale przecież to nei zabronione...

Powrót