Umieszczanie filmów, soundtrack - czy to legalne?

• Autor wątku Autor wątku soundtracki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soundtracki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie:) oto moje pierwsze pytanie.

Stworzyłem strone Soundtracki - muzyka z filmów - proszę się z nią zapoznać
Umieszczam na niej filmy z panelu dostępnego w youtube. Wkleja sie tylko linka na strone i widoczny jest juz na niej.

Moje pytanie jest takie, czy jak umieszczam te filmiki z youtube, to nie łamie praw autorskich skoro samo youtube udostepnia je? czy lamia prawa tylko ci co umieszczaja je w serwisie youtube i to oni beda scigani jak cos? Jak to wygląda? zadne materiały nie są na moim serwerze, wszystkie pliki pochodza z youtube.

Wolę się zapytać teraz, zanim jeszcze nie jest rozbudowany serwis, niż ma być za późno.

Dyskusje na podobne tematy już się toczyły. W celu rozwinięcia poszukaj na forum.
Jednak w skrócie Osoba posiadająca prawa autorskie do materiału zamieszczając je na YT udzila im szerokiej licencji. YT udziela zaś sublicencji użytkownikom. Sprawa jest dość niejasna w przypadku deep-linkingu ale raczej nie łamie to praw autorskich.
Druga sprawa to sama legalność owych utworów na YT. Osoba posiadająca prawa autorskie, znajdująca nielegalnie umieszczony materiał może skierować roszczenia zarówno do YT jak i ciebie (kwestia, na którą stronę trafi pierwsza). Jeżeli to ty umieszczasz materiały (linkujesz do YT) to twoim obowiązkiem dołożenie starań w celu upewnienia się o legalności materiałów (co faktycznie jest prawie niewykonalne) i musisz reagować na każdy wiarygodny sygnał o naruszeniu prawa, blokując materiał.

Po szczegóły przeszukaj działy Nowe technologie i Prawo Autorskie na tym forum.

Jeśli reklamy zamieszczone na Twojej stronie są płatne, to oznacza w ogólności komercyjny charakter Twojej strony, a tym, samym zgodnie z Regulaminem YT, konieczność uzyskania indywidualnej zgody na wykorzystanie materiałów rozpowszechnianych przez YT.

Powrót