Umieszczanie przetworzonej treści z blogów w aplikacji

• Autor wątku Autor wątku ciekawski93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

ciekawski93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Opracowujemy aplikację mobilną, której celem jest planowanie posiłków. Aplikacja ma podpowiadać przepisy kulinarne w oparciu o istniejące przepisy z blogów kulinarnych. Chcemy pobierać i przetwarzać przepisy kulinarne pobierane z blogów, by wyświetlać je użytkownikowi w aplikacji w postaci listy składników, fragmentów opisu przygotowania i składników. Będziemy podawać adres bloga i umożliwiać kierowanie użytkownika bezpośrednio do bloga autora.
Czy możemy pobierać i przetwarzać dane z blogów kulinarnych? Czy musimy pytać każdego autora bloga o zgodę na linkowanie do jego przepisów? Czy obowiązuje tutaj prawo cytatu? Czy jeśli na blogu umieszczono explicite np: "Treść na stronie jest moją własnością i podlega ochronie praw autorskich. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody", to czy za rozpowszechnianie i kopiowanie należy rozumieć linkowanie do przepisów w aplikacji, tak jak to opisałem? Google linkuje do tych przepisów i nie zważa na tego typu oświadczenia. Wyszukiwarki patrzą jedynie do pliku robots.txt. Serwisy blogowe zwykle definiują w tym pliku otwarty dostęp dla botów wyszukiwarek, tzn. wyrażają zgodę na przetwarzanie tej treści. Co w takiej sytuacji jest ważniejsze? Standardowy robots.txt czy oświadczenie autora tekstów?

Proszę uprzejmie o odpowiedź.
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
ciekawski93 napisał:
... Czy możemy pobierać i przetwarzać dane z blogów kulinarnych? Czy musimy pytać każdego autora bloga o zgodę na linkowanie do jego przepisów? Czy obowiązuje tutaj prawo cytatu? ...
Tak, nie, tak.
ciekawski93 napisał:
... Czy jeśli na blogu umieszczono explicite np: "Treść na stronie jest moją własnością i podlega ochronie praw autorskich. Nie zgadzam się na ich kopiowanie i rozpowszechnianie bez mojej zgody", to czy za rozpowszechnianie i kopiowanie należy rozumieć linkowanie do przepisów w aplikacji, tak jak to opisałem? ...
Linkowanie nie jest rozpowszechnianiem, a zacytowana wyżej informacja nie ma żadnego wpływu na licencje ustawowe - dozwolony użytek chronionych utworów.

Powrót