Umieszczanie strony w ramkach.

• Autor wątku Autor wątku michal.molenda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal.molenda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Zastanawiam się nad tym, czy pobieranie i umieszczanie na swojej stronie w ramce innej strony jest legalne i nie łamie praw autorskiech. Chciał bym zrobić strone na której będą w ramkach wyświetlane podstrony z innych serwisów (oczywiście bez żadnych zmian. Przykładem takiej strony jest wykop.pl. Czy to jest legalne ?

Pozdrawiam

IMO trzeba by się nad tym głębiej zastanowić, jednak nie sądzę, by było to legalne. Mimo wszystko jest to wykorzystywanie cudzej pracy. To, o czym piszesz jest samo w sobie naruszeniem ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

[cytat:3po0ftk4]1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o
indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od
wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór). [/cytat:3po0ftk4]
Nie jest to wykorzystaniem informacji zawartej na czyjejś stronie, załóżmy, newsa, podając informacje dot. autora. To skopiowanie sobie cudzego utworu i wykorzystanie go na własnej stronie. Nie daję Ci jednoznacznej odpowiedzi, bo nie znam takiej sprawy z praktyki, jednak według mnie byłoby to nielegalne (na 90%). Może ktoś zna szczegóły dotyczące podobnej sprawy?
Pozdrawiam.

[cytat:1y7lw2ef]
Nie jest to wykorzystaniem informacji zawartej na czyjejś stronie, załóżmy, newsa, podając informacje dot. autora. To skopiowanie sobie cudzego utworu i wykorzystanie go na własnej stronie.
[/cytat:1y7lw2ef]

Mechanizm ramek na stronie działa inaczej. Ramka to jest takie pomniejszone dodatkowe okno przeglądarki - to co jest w ramce nie pochodzi z serwera aktualnej strony, tylko jest ściągane przez przeglądarkę oglądającego z właściwej strony.

Tak więc nic nie jest kopiowane, co więcej poza wskazaniem adresu z jakiego ma być strona właściciel strony agregującej (typu wykop.pl) nie może nic zrobić. Dodatkowo istnieje prościutki mechanizm, dzięki któremu strona która nie chce być umieszczana przez kogoś w ramce może z niej "wyskakiwać" do głównego okna.

Jeśli kogoś oskarżać o kopiowanie i wykorzystywanie na własnej stronie, to prędzej gooogle i jego cache, bo tam content pochodzi rzeczywiście z serwerów google...

Spotkałem się z interpretacją, z którą się zgadzam, iż "przejęcie" czyjejś strony i wyświetlenie jej w ramce swojego serwisu narusza autorskie prawa osobiste, a konkretniej ingeruje w formę utworu.

Z jednej strony rozumiem niechęć do bycia umieszczanym w ramce (bo. np. wtedy nie widać adresu w przeglądarce), z drugiej akurat tłumaczenie naruszeniem formy utworu budzi mój instynktowny sprzeciw.

Bo - czyż nie będzie "naruszeniem formy utworu" otwieranie strony przeznaczonej na IE w Firefoxie? Że o tekstowych przeglądarkach typu "links" nie wspomnę.

Jakiś czas temu były pomysły zakazania użycia AdBlocka - w końcu on bardzo ingeruje w formę strony, wycinając akurat to na czym autorowi akurat najbardziej zależy...

Adammada:
Wydaje mi sie Twoje porownania sa o tyle chybione, ze autor strony osadzajacej cudze stronki w ramce upublicznia to (czesto dodatkowo zarabiajac na reklamach), a to co ja robie u siebie na kompie to juz moj uzytek prywatny (AdBlock, "nieautoryzowana" przegladarka itp).

Powrót