Umieszczanie zdjęć na portalach publicznych bez zgody właściciela.

• Autor wątku Autor wątku ewelina1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewelina1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam poważny problem, do sieci trafiły moje zdjęcia, nie ukrywam, że te zdjęcia są krępujące i bardzo osobiste. Mam świadomość, że te zdjęcia ma bardzo duża liczba osób, i niektórzy z tej grupy nagminnie umieszczają te zdjęcia na portalach publicznych oczywiście bez mojej zgody. Czy mogę w jakikolwiek sposób "ukarać" osoby które bez mojej zgody umieszczają te zdjęcia gdzie popadnie, jeśli tak to gdzie powinnam się zgłości w tej sprawie. Czy umieszczanie zdjęć bez zgody ich właściela jest karalne?

Zdjęcia robił mój były chłopak,
Z tą sprawą byłam już na policji jakos w kwietniu, byłam kilka razy i za kazdym razem usłyszałam coś zupełnie innego.

Ha, z tego co Pani napisała, to autorem zdjęć oraz właścicielem majątkowych praw autorskich do tych zdjęć jest Pani były chłopak. W świetle ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych jest on więc jedyną osobą, która może te zdjęcia rozpowszechniać sama, jak i wyrażać zgodę na rozpowszechnianie ich przez inne osoby w necie.

Natomiast jest Pani władna do zakazania publikacji tych zdjęć z uwagi na posiadanie prawa do zezwalania rozpowszechniania swojego wizerunku - Art.81, 83 i 78 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych.

W takim przypadku może Pani:

1. powiadomić autora zdjęć listem poleconym ZPO o naruszeniu przez niego Pani prawa do zezwolenia na rozpowszechniania wizerunku i zażądać wstrzymania rozpowszechniania zdjęć oraz cofnięcia zgód na rozpowszechnianie ich przez inne osoby. Jeśliby nie odebrał, wysłać ponownie. W razie czego przyda się na rozprawie. Może Pani dodatkowo poinformować autora zdjęć, że przy braku reakcji wniesie Pani pozew do sądu z Art. 78 ust.1 upaipp o zaprzestanie rozpowszechniania, dokonania czynności potrzebnych do usunięcia skutków jego działalności i stosowne zadośćuczynienie. Ewentualnie, o naruszenie dóbr osobistych - z Art. 24 kc.

2. Poinformować mailowo o tym samym właścicieli stron (chyba, że zna Pani adresy - to listem...), na których są Pani zdjęcia.

3. Poinformować administratorów portali, na których są strony osób zamieszczających Pani zdjęcia o tym samym i zażądać zablokowania zdjęć na podstawie Art. 14.3 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Musi im Pani w jakiś sposób udowodnić, że osobą na zdjęciach jest Pani - np. wysłać im inne swoje fotografie, ale takie, żeby porównując nie mieli wątpliwości. I to powinna być najszybsza droga.

Przydałby się prawnik, bo policja ma często bardzo słabe rozeznanie w tematyce praw autorskich.

Ostatnia edycja:
Witam,
Najlepiej złożyć pozew z art. 23,24 KC o naruszenie dóbr osobistych i zadośćuczynienie.W pozwie określa się od razu kwotę zadośćuczynienia której Pani się domaga za poniesiony wstyd,dyskomfort , to,że znajomi widzieli itd.Najpierw jednak zabezpieczyć dowody -a więc wydrukować z netu daną stronę , gdzie jest to Pani zdjęcie i udać się do notariusza .Notariusz nie potwierdzi co prawda danej strony , ale potwierdzi Pani oświadczenie ,że "...dnia (x,y) wydrukowałam ze strony (x) zdjęcia... itd." ( 6 zł/stronę ) które będzie dowodem w sprawie.
Powodzenia

Powrót