Umieszczanie zdjęć na stronie internetowej

• Autor wątku Autor wątku Marry88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marry88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam potrzebuje pomocy odnośnie umieszczania zdjęć na stronie sklepu internetowego i aukcji allegro. Chodzi mianowicie o to, że otwieram firmę wydruk zdjęć na opłatku waflowym na tort wydruki sa ze zdjęć czy mogę umieścić na stronie internetowej sklepu i na allegro zdjęcia zn znalezione w internecie są to głownie zdjęcia bajek. ***mod*** tak to mniej więcej wygląda. Czy ktoś się może przyczepić że zamieściłam takie zdjęcia? Zdjęcia są wzorem które klient wybiera i ja je drukuje nie rozpowszechniam ich w formie elektronicznej. Na aukcji jest zapisane ,,Poniżej przedstawiona galeria obrazków zawiera gotowe projekty powierzone nam przez naszych kontrahentów do wykonania jako wydruk na opłatku jadalnym. Mają one charakter poglądowy i nie stanowią oferty handlowej. "Czy muszę jakiś opis do aukcji regulaminu dodać? Będę wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Marry88 napisał:
... czy mogę umieścić na stronie internetowej sklepu i na allegro zdjęcia zn znalezione w internecie ...
Za zgodą uprawnionego.
Marry88 napisał:
... nie rozpowszechniam ich w formie elektronicznej ...
Na swojej stronie właśnie to robisz.

Ok ale np. znajduje zdjęcie w Google które ktoś zamieścił nie podając źródła i umieszczam je w swoim sklepie skąd mam wsiąść źródło tego zdjęcia. Na wzór podałam link do aukcji allegro na aukcji jest około 1000 wzorów zdjęć to osoba która prowadzi tą działalność musi mieć podpisaną zgodę nie jest możliwością znaleźć wszystkie źródła tych zdjęć i podpisać zgodę z autorem.

Marry88 napisał:
Ok ale np. znajduje zdjęcie w Google które ktoś zamieścił nie podając źródła i umieszczam je w swoim sklepie skąd mam wsiąść źródło tego zdjęcia
Jeśli nie jesteś w stanie zdobyć zgody i zrobić czegoś w sposób legalny, to tego nie rób. Fakt, że w sieci ludzie na skalę masową dopuszczają się naruszeń, często unikając odpowiedzialności, nie oznacza że można zachowywać się podobnie, a to że zdjęcie znajdujesz w wyszukiwarce Google, nie oznacza, że nie jest ono chronione prawnie.

Nie zachowuje się podobnie ponieważ szukam informacji na temat jak może to działać legalnie zanim założę działalność. Jeśli np. nie mogę znaleźć autora zdjęcia czy mogę dodać opis że zdjęcia nie są mojego autorstwa?

Marry88 napisał:
... nie mogę znaleźć autora zdjęcia ...
Możesz w oparciu o Art. 105. Ustawy zwrócić się do właściwej OZZ o nabycie odpowiedniej licencji.
Marry88 napisał:
... mogę dodać opis że zdjęcia nie są mojego autorstwa?
Możesz ale to za mało aby Twoje działanie nie było bezprawne.

Ostatnia edycja:
Podanie źródła lub informacji o tym, że nie jesteś autorem nie wystarcza. Potrzebna jest zgoda na takie wykorzystanie.

,,Przedmiotem aukcji jest usługa nadruku na opłatkach
tortowych dowolnej zleconej przez kupującego grafiki-obrazu.
Poniżej przedstawiamy grafiki naszych klientów zlecone nam do realizacji jako gotowa dekoracja'' To jest cytat nad zajęciami z jednej z aukcji czy to uprawnia sprzedającego do legalnego zamieszczania zdjęć ***mod***http://allegro.pl/oplatek-na-tort-ramka-zdjecie-dziecka-24h-i4994058835.html

Jeśli przedmiotem zdjęcia jest cały gotowy wyrób, nie ma mowy o rozpowszechnianiu grafiki na nim umieszczonej, lecz oferowanie wykonania tejże grafiki bez wymaganej zgody będzie bezprawne.

Powrót