Umieszczanie zdjęć z nierozpoznawalna twarza

• Autor wątku Autor wątku krolka12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krolka12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam
Chciałam zapytać czy umieszczanie zdjęć na stronie internetowej z zakrytymi oczami jest nielegalne?

Chodzi mi konkretnie o stronę internetowa Fotka Pe eL

Czy jest to legalne?

Jeśli z towarzyszących okoliczności np. charakterystycznych cech w wyglądzie osoby i tak jest ona rozpoznawalna to nie można takich zdjęć umieszczać (bez zgody). Znacze również ma kontekst umieszczenia zdjęcia (czy z dodatkowym opisem, ułatwiającym zidentyfikowanie danej osoby).

No ale jeśli twarz jest zamazana lub oczy są zakryte czarnym paskiem?
I jeśli chodzi o komentarz obrażający nie tyle co samą osobę na tym zdjęciu, ale np. tło zdjęcia lub miejsce (np toaleta). Jeśli twarz jest nierozpoznawalna to można umieszczać jakikolwiek komentarz?

Nie mogę podać gotowej odpowiedzi bo to jak wspomniałem zalezy od okoliczności sprawy. Zdjęciu zdjęciu nie równe, pozatym tak naprawdę z ewentualnymi roszczeniami może wyjść osoba na tym zdjęciu... Jeśli ona udowodni, przy towarzyszących okolicznościach jest rozpoznawalna to wygra.
Inna kwestia, ze nieraz np zdjęcie z czarnym paskiem na oczach może być odebrane jako obraza (przykład Krauzego, który zobowiązał się pozwaniem mediów, jeśli umieszczą go razem z czarnym paskiem - napewno wtedy jego opinia w biznesie może się zmienić i mieć to moze wpływ na interesy).

Powrót