Umieszczenie ilustracji w czasopismie bez podania autora

• Autor wątku Autor wątku stupenda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stupenda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sprawa wyglada nastepujaca:(wszystko dzieje sie w Irlandii - Republika) przez kilka miesiecy pracowalam w firmie archeologicznej i wykonywalam ilustracje archeologiczne. Zatrudniona jednak bylam jako asystent a nie ilustrator. Przestalam tam pracowac w polowie maja a teraz w polowie czerwca ukazal sie moj rysunek w czasopismie archeologicznym bez podpisu. Inny moj rysunek znajduje sie od niedawna na stronie internetowej firmy, w ktorej pracowalam - rowniez bez podpisu. Czy taka praktyka jest dozwolona? Dodam, ze otwieram wlasnie wlasna firme i umieszczenie mojego imienia i nazwiska w czasopismie jak i na stronie pomoglo by mi zdecydowanie.
Z gory dziekuje za odpowiedz i jesli to mozliwe, bardzo prosze o wskazanie mi podstawy prawnej abym mogla zareagowac w tej sprawie.

Pozdrawiam

art. 78 w zwiazku z art. 16 - to prawa autorskie.

Dodatkowo jeśli chodzi o prawa majątkowe to w zależności czy był to utwór pracowaniczy (art. 12) czy umowa cywilno-prawna - to trzeba by rozpatrywać kwestie do kogo należa prawa majątkowe do zdjęć (które jednak nie wyłaczaja podporządkowania się prawom osobistym). Zob. art. 79 w zw. art. 17

wszystko w ustawie o prawach autorskich i prawach pokrewnych z 1994 roku.

Dziekuje za odp. Byl to utwor pracowniczy wiec nie chodzi tu o prawa majatkowe.
Rozumiem, ze obowiazkiem autora artykulu bylo zamieszczenie mojego imienia i nazwiska pod ilustracja a nie samego wydawcy czasopisma? Jest to czasopismo dostepne w calej Irlandii z roznymi artykulami archeologicznymi z roznych wykopalisk dostarczonymi przez rozne firmy archeologiczne.
Czy ilustracja zamieszczona na stronie internetowej firmy rzadzi sie tymi samymi prawami?

A tak swoją drogą jeśli sytuacja dzieje sie w Irlandi, jest to irlandzkie czasopismo to zastosowanie bedzie mialo prawo miejscowe.

Czasopismo mogło tak postąpić za zgodą pracodawcy:

Copyright and Related Rights Act, 2000
Chapter 7 Copyright: Moral Rights
Paternity right.
107.—(1) Subject to the exceptions specified in section 108 , the author of a work shall have the right to be identified as the author and that right shall also apply in relation to an adaptation of the work.
(2) Where an author uses a pseudonym, initials or other form of identification, that form shall be used to identify his or her work.
(3) The right conferred by this section shall be known and in this Part referred to as the “paternity right”.
108.—(1) The paternity right is not infringed by anything done under section 52 , 53(5), 71, 72 or 88.
(2) The paternity right shall not apply to anything done by or with the authority of the copyright owner where the copyright in the work originally vested in an employer under section 23 .

23.—(1) The author of a work shall be the first owner of the copyright unless—
(a) the work is made by an employee in the course of employment, in which case the employer is the first owner of any copyright in the work, subject to any agreement to the contrary,

Wielkie dzieki!! Czy jako prawnicy, moglibyscie jeszcze pomoc mi znalezc w necie wlasnie prawo miejscowe Irlandii? Podac link, gdzie beda te wszystkie przepisy dotyczace prawa autorskiego w Irlandii? Probowalam sama cos znalezc na ten temat ale mi sie nie udalo... Ja troche jestem zielona w tych sprawach. Moze macie na mysli, ze prawo miejscowe dotyczy czasopisma a jesli chodzi o ogolne przepisy praw autorskich, to sa one takie same w Europie? Czy sie myle? Moze Ty Stefan Batory moglbys podac mi linka na ustawe o prawie autorskim po angielsku?

Dzieki raz jeszcze.

Wielkie dzieki Stefan!!! Musze to teraz przestudiowac i poszukac odpowiedniego zapisu do mojej sytuacji.

Zawsze też możesz wytoczyć powództwo o plagiat.

Powrót