Umieszczenie w Młodzieżowym Ośrodku Wychowawczym

• Autor wątku Autor wątku Paula Paula
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paula Paula

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Czy sąd rodzinny bez mojej zgody mógł wydać i skierować syna do Mow. Skoro nie ma żadnych problemów wychowawczych a my jako rodzinę nir jesteśmy pozbawieni praw rodzicielskich. Gdy nie dyrektor Mow który otrzymał z sąd skierowanie mojego i nie zadzwonił nie miałabym pojęcia o niczym gdzie mogę odwołać się od decyzji

Jak nie ma problemów to skąd sprawa w sądzie rodzinnym? Ile syn ma lat?
Chodzi do szkoły? Frekwencja jest okay?

W zeszłym roku opuścił pobyt w MOs był tam 3 lata w lipcu zeszłego roku miał sprawę gdzie sędzia odroczył umieszczenie w MOW o które wnioskował wychowawca z MOS który by jego opiekunem. W październiku Sąd w.zwiazku braku przesłanek umieszczenie w Mow odstąpił . We wrześniu zaczął szkole zawodową jaka piekarz był w klasie łączonej z mechanikiem praktyki piekarza odbywały się na 3 w nocy nie dawał rady załatwił sobie zakład mechanika który po dwóch dnia sprawdzenia przyjął. Fakty zmiany zawodu klasy pierwszej początki roku zgłosiłam szkole no i mimo moich i wychowawcy klasy który starał się pomoc nie wyrazili zgody a naprawdę wszystko było załatwione nie musiał zmieść klasy . Po wykonaniu telefonu do kuratorki zapisałam syna do OHP i by nie tracił roku okres 3 lat nauki miał zapewnioną u mechanika który zobowiązal się go przygotować do zawodu praktyki 5 dni w tygodniu . Do dnia 2.02. gdy dostałam telefon od dyrektora placówki MOW który chciał opowiedzieć o ich placówce jak mu powiedziałam że nic niewiem usłyszałam że pierwszy raz spotkał się z taką sytuacją że mam szybko wyjaśnić. I powiedział może komuś zależało by tam trafił i zgłosił fałszywe zgłoszenie do sądu. A pani kurator była raz 7 miesięcy temu a teraz nie odbiera telefonów.

Paula Paula napisał:
Czy sąd rodzinny bez mojej zgody mógł wydać i skierować syna do Mow
Sąd rodzinny do skierowania nieletniego do MOW nie potrzebuje zgody rodzica. Wystarczy, że uzna demoralizację lub popełnienie czynu karalnego
Paula Paula napisał:
gdzie mogę odwołać się od decyzji
W terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku należało wnieść o doręczenie odpisu wyroku z uzasadnieniem. Po doręczeniu odpisu wyroku z uzasadnieniem rozpoczyna bieg termin 2 tygodni na złożenie apelacji. Jednak z uwagi na to, że kontaktował się z Panią Dyrektor MOW to znaczy, że wyrok jest prawomocy więc odwołanie od niego nie przysługuje. W tej sytuacji można wnosić do sądu rodzinnego odroczenie lub zmianę/uchylenie środka wychowawczego.
Przepis prawny:
art. 144 ustawa o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich
1. Sąd rodzinny może na czas określony odroczyć lub przerwać wykonywanie środków wychowawczych w przypadku choroby nieletniego lub z innych ważnych przyczyn.
2. Sąd rodzinny może odwołać odroczenie lub przerwę wykonywania środków wychowawczych w przypadku ustania przyczyny, dla której zostały udzielone, lub gdy nieletni nie korzysta z odroczenia lub przerwy w celu, w jakim zostały udzielone, albo rażąco narusza porządek prawny.
Przepis prawny:

art. 145 ustawa o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich
1. Sąd rodzinny może zmieniać lub uchylać środki wychowawcze, jeżeli względy wychowawcze lub inne ważne względy za tym przemawiają. Dotyczy to również środków wychowawczych stosowanych w okresie próby.
2. Sąd rodzinny może odstąpić od stosowania środka wychowawczego w przypadku podjęcia przez nieletniego nauki lub pracy.
3. Sąd rodzinny może uchylić środek wychowawczy w postaci zakazu prowadzenia pojazdów, jeżeli ustały przyczyny uzasadniające dalsze stosowanie tego środka.
4. Postanowienie w przedmiocie uchylenia środka wychowawczego albo odstąpienia od stosowania środka wychowawczego może zostać wydane na posiedzeniu niejawnym.

Powrót