Umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody osoby ubezwłasnowolnionej całkowice

• Autor wątku Autor wątku Adam1561
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam1561

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Obrońca z urzędu dla osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie

Dzień dobry , aktualnie jestem osoba ubezwłasnowolniona całkowicie i niedługo nastąpi próbą umieszczenia mnie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody . W tym temacie na forum nie będę pisał czy zostałem ubezwłasnowolniony sprawiedliwe czy nie , ale napiszę to w innym ponieważ mam kilkanaście innych pytań .Pytania które zadaje w tym temacie brzmi .

1) Czy osobie ubezwłasnowolnionej całkowicie przyznaje się automatycznie obrońce z urzędu w sprawie o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody .

Ostatnia rozprawa o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody była w 2019 . W trakcie kiedy otrzymałem list nie został mi przyznany obrońca z urzędu na rozprawie byłem wraz z opiekunem prawnym .Może osoba pracująca w sądzie zapomniała wysłać informacje o obrońcy z urzędu , ale na rozprawie sądowej nie było obrońcy .

2) Jeżeli nie jest przyznawany obrońca z urzędu to było by to bardzo niesprawiedliwe , zatem czy mogę w trakcie kiedy mam opiekuna prawnego o niego poprosić ponieważ może jest obrońca z urzędu dla osób ubezwłasnowolnionych tylko na wniosek . W internecie są wnioski o obrońce z urzędu czy po otrzymaniu sygnatury akt mogę go wypełnić i złożyć do sądu .Z mojej aktualnej wiedzy osobom ubezwłasnowolnionym może nie przyznaje się obrońcy z urzędu taka sytuacja zdarzyła się już drugi raz . Nawet mordercy mają przyznawanego obrońce z urzędu .

3) W jaki sposób mogę się bronić przed umieszczeniem w szpitalu oprócz prywatnego
obrońcy . Czy mogę samemu napisać apelacje skoro nie jest mi przyznawany obrońca z urzędu .

W momencie rozpoczęcie procedury będę chciał zadzwonić do sądu i zadać te pytanie ,ale może któryś z internautów mi odpowie .Jeżeli ktoś umie odpowiedzieć na moje pytania to proszę o wskazanie podstawy prawnej np. czy osoba ubezwłasnowolniona całkowicie może mieć obrońca z urzędu .Niektórzy lekarzy sądowi nie są uczciwi i bez problemu mogą napisać pacjentowi ,że jest niezdolny do samodzielnej egzystencji i hospitalizacja przyniesie poprawę stanu zdrowia co ostatecznie dla sądu powoduje zasadność umieszczenia w szpitalu psychiatrycznym bez zgody na podstawie art 29 o ochronie zdrowia psychicznego pomimo , że stan zdrowia pacjenta jest inny niż przekonują lekarz sadowy . Powodem takiej sytuacji może być kilka , ale to opisze w innym temacie gdzie będę miał kilka pytań . Jako osobą , które kwestionuje informacje od lekarzy sądowych chciałbym odpowiedzieć na opinie sadowa napisana przez lekarza sądowego .Moje kwestionowanie jest wynikiem wykonania prywatnych testów psychologicznych lub opinii psychiatrycznych.

Ostatnia edycja:
RE: Obrońca z urzędu dla osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie

Adam1561 napisał:
Dzień dobry , aktualnie jestem osoba ubezwłasnowolniona całkowicie i niedługo nastąpi próbą umieszczenia mnie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody . W tym temacie na forum nie będę pisał czy zostałem ubezwłasnowolniony sprawiedliwe czy nie , ale napiszę to w innym ponieważ mam kilkanaście innych pytań .Pytania które zadaje w tym temacie brzmi .

1) Czy osobie ubezwłasnowolnionej całkowicie przyznaje się automatycznie obrońce z urzędu w sprawie o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody .

Ostatnia rozprawa o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym bez zgody była w 2019 . W trakcie kiedy otrzymałem list nie został mi przyznany obrońca z urzędu na rozprawie byłem wraz z opiekunem prawnym .

2) Jeżeli nie jest przyznawany obrońca z urzędu to było by to bardzo niesprawiedliwe , zatem czy mogę w trakcie kiedy mam opiekuna prawnego o niego poprosić ponieważ może jest obrońca z urzędu dla osób ubezwłasnowolnionych tylko na wniosek . W internecie są wnioski o obrońce z urzędu czy po otrzymaniu sygnatury akt mogę go wypełnić i złożyć do sądu ...

RE: Obrońca z urzędu dla osoby ubezwłasnowolnionej całkowicie

1 . Osobie ubezwłasnowolniona może mieć adwokata z urzędu automatycznie w sytuacji kiedy nie jest zdolna do złożenia wniosku o adwokata z urzędu świadczą o tym problem z stanem zdrowia psychicznego .W innym przypadku osoba ubezwłasnowolniona musi takowy wniosek o obroncę z urzędu zgłosić .Sprawa wyszukana dotyczy umieszczenia osoby ubezwłasnowolnione całkowicie w DPS
Ponadto Sąd na podstawie art. 48 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego ustanowił dla I. K. (1) adwokata z urzędu. Wskazany przepis stanowi, że sąd może ustanowić dla osoby, której postępowanie dotyczy bezpośrednio, adwokata z urzędu, nawet bez złożenia wniosku, jeżeli osoba ta ze względu na stan zdrowia psychicznego nie jest zdolna do złożenia wniosku, a sąd uzna udział adwokata w sprawie za potrzebny. Odnotować należy przy tej okazji pogląd wyrażony przez Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 14 kwietnia 2011 r., IV CSK 483/10 (OSNC 2012, nr 1, poz. 12), zgodnie z którym jeżeli osoba, której dotyczy postępowanie o przyjęcie do domu pomocy społecznej bez jej zgody z powodu upośledzenia funkcji intelektualnych, nie ma rozeznania w prostych sprawach życiowych, to ustanowienie pełnomocnika na podstawie art. 48 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego jest obowiązkowe.

https://www.saos.org.pl/judgments/308586

Ostatnia edycja:
Powrót