umieszczenie zdjęć na internecie

• Autor wątku Autor wątku Aisza 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aisza 123

Stały bywalec
Odpowiedzi
516
Drodzy Państwo, ostatnio brałam udział w festynie z okazji dni mojego miasta. Czy ów udział polegający na przespacerowaniu sie tam, zjedzeniu kiełbaski jest jednoczesną zgodą na umieszczenie zdjęć na internecie w tego festynu, gdzie jestem wszędzie prawie na 1-szym planie? Nie jestem z tego zadowolona.

Aisza 123 napisał:
... Nie jestem z tego zadowolona.
Cytat:
Idzie tu o przedstawienie miejsca lub wydarzenia, w którym występują wprawdzie rozpoznawalne osoby, ale główną treść przedstawienia konstytuuje miejsce (np. ulica lub budowla) lub wydarzenie (np. manifestacja lub impreza sportowa), a nie rozpoznawalna podobizna osoby lub osób; nie osoba, lecz miejsce lub wydarzenie stanowi główny przedmiot treści przedstawionej.
(SA z Krakowa, sygn. akt I ACa 957/01)

Cytat:
Zdjęcie, na które powołuje się powód, jest właśnie typowym zdjęciem publicznej imprezy. Przedstawia ono kilku mężczyzn, a nie tylko powoda, nie jest zdjęciem pozowanym, lecz zrobionym w trakcie akcji ratowniczej, postać powoda stanowi jedynie szczegół ujętego na zdjęciu zdarzenia, choć niewątpliwie szczegół pierwszoplanowy. Publikacja tego zdjęcia nie ma przy tym na celu rozpowszechniania wizerunku powoda, który zresztą jest niewyraźny.
. (S.A. Łódź z dnia 28 sierpnia 1996 r I ACr 341/96)

Powrót