Umieszczenie zdjęcia na jednym z serwisów aukcyjnych.

• Autor wątku Autor wątku Stakeholder
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stakeholder

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam następujący problem. Jestem lekarzem, moje zdjęcie (mój wizerunek) zostało umieszczone na jednym z serwisów aukcyjnych. Człowiek coś sprzedaje i na podparcie wiarygodności swojej aukcji wkleił moje zdjęcie.

Jak jest procedura, którą powinienem wykonać aby ukarać danego człowieka.

P.S. Człowiek zeskanował zdjęcie, które było w gazecie (wyraziłem zgodę na upublicznienie zdjęcia w gazecie). Nie wyrażałem zgody na inne upublicznianie mojego wizerunku.

1. Zabezpiecz dowody (zrób zrzut ekranu z aukcją);
2. Dowiedz się, kim jest ta osoba (może nawet kup coś, co reklamujesz ;) - będziesz miał adres itd.);
3. Napisz oficjalne pismo (lub poproś o to prawnika), w którym wezwiesz tę osobę do:
a. zaniechania naruszeń Twojego dobra osobistego (wizerunku) poprzez usunięcie zdjęcia z obecnych aukcji;
b. opublikowanie oświadczenia o zaproponowanej przez Ciebie treści w ustalonym miejscu (np. na aukcjach, stronie internetowej itd.);
c. zapłaty Tobie zadośćuczynienia (np. 1000 zł);
d. zapłaty na wybrany przez Ciebie cel społeczny (np. 3000 zł).
4. W międzyczasie poinformuj o naruszeniu operatora serwisu aukcyjnego, dodaj, że zamierzasz wystąpić w tej sprawie na drogę sądową i poproś o zabezpieczenie dowodów w postaci utworzenia kopii danej aukcji.

Najprawdopodobniej to nie przejdzie, ale wtedy możesz złożyć do sądu pozew, w którym zażądasz wszystkich tych działań.

Powrót