Umorzenie dlugow.

• Autor wątku Autor wątku migotek1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

migotek1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Mieszkam zagranica i ostatnio bedac w Polsce odkrylam,ze moja siostra ma dlugi.
Pierwszy w banku PKO.SA NA OK 500ZL;drugi w telefonii komorkowej na ok500zl;3 na ok 1700 zl w banku Sygma i czwarte to pozyczka ze Skoku,ktora spowodowala zajecie komornicze mieszkania (kwota ok 7000 zl na chwile obecna),ktorego z siostra jestesmy wspolwlascicielkami.
Moja siostra rowniez aktualnie mieszka zagranica i ma bardzo trudna sytuacje finansowa.Wszystkie te stany dlugow podalam na rok 2010 bo wtedy wyjechala z kraju.
Czy te dlugi maja szanse przedawnic sie ,czy wierzyciel moze oddalic roszczenie jesli nikt pod danym adresem nie odbiera korespondencji?
Zupelnie nie wiem co z ta sytuacja zrobic zwlaszcza,ze w zwiazku z pozyczka ze Skoku dostalam list,ze zostaje zajeta nieruchomosc ale jak komornik moze zajac nieruchomosc ,ktorej ja jestem wspolwlascicielka a ja nie mam zadnego udzialu w dlugu?
Dziekuje za odpowiedz.Moze ktos podsunie jakis pomysl,bardzo prosze.

nie, dług na który skok ma nakaz zapłaty przedawni się po 10 latach od umorzenia egzekucji, Bez szans, wierzyciel ma z czego prowadzić egzekucję. Pogadaj po męsku z siostrą, może za zmianę udziałów zapłac długi, za 7K + jakieś śmieciowe długi głupio tracić ojcowiznę (udziały). Komornik może sprzedać udziały siostry, twoich nie, ale nawet jeśli taka licytacja sie nie uda, to dług nie zniknie a będzie rósł.

Rozumiem i tak mialam w planach splacenie pozyczki ze Skoku bo domyslilam sie,ze nie ma szans na jej umorzenie.Ale jesli chodzi o te drobniejsze to rowniez nie ma szansy?

Jeśli myślisz o umorzeniu to raczej nie ma szans, sama byś chciała odzyskać od dłużnika należne Ci pieniądze, podarowała byś mu?

Co do przedawnienia pozostałych długów wszystko zależy od tego jakie to długi i kiedy zostały wymagalne, ważne tu są daty oraz to czy nie został złożony pozew do sądu o jakiś z nich, bo jeśli nakaz zapłaty został wydany to termin przedawnienia jest 10 letni

witam ma m pytanie komornik sciga mnie za dlug ktorego nie mam dalam sprawe do prokuratora on odrzucil sprawe sad zrobil to samo mam pismo z danego banku ze nigdy nie bylam ich kilentem i nie ma takiego numeru umowy firma windykacyjna nie dostarczyla umowy ktora podobno podpisalam z danym bankiem oznajmili tylko ze ja posiadaja podpisalam ja podobno 12 lat temu .Odezwali sie dopiero teraz jak udowodnic ze jestem nie winna prosze o pilna odpowjedz

co mam zrobic mam umozony dlug za mieszkanie ale administracja go nie wykasowala z systemu inadal rosna mi odsetki co mam zrobic

wierzyciel wystosowal do prokuratury pismo ze posiada taka umowe i jak bedzie potrzeba to ja przesle niestety nie przeslal prokurator sprawe odrzucil

a w rozmowje ze mna wierzyciel powiedzial ze nie posiada takowej umowy

@ mloda1132@wp.pl. - Komornik prowadzi egzekucję. Aby ją prowadził niezbędny jest tytuł do jej prowadzenie. Wierzyciel by uzyskać tytuł musiał złożyć pozew i udokumentować fakt istnienia roszczenia/zobowiązania. Jeden egzemplarz pozwu otrzymuje pozwany, czyli TY.
Więc pytam po raz drugi, jak udokumentował fakt istnienia zobowiązania?

Ja nic nie dostalam przez 12 lat dostalam tylko teraz wezwanie do komornika celem splacenia dlugu a jak pojechalam do niego to nic mi nie pokazal zadnych dokumetow nie mam

tedo dlugu nie ma i jestem tego pewna bo nigdy nie bralam nic na raty ani na kredyt ale dziekuje przeczytam

no tak tylko wszystkie terminy przepadly bo prokurator za dlugo sie tym zajmowal

Powrót