Umorzenie długu a windykacja terenowa

• Autor wątku Autor wątku anna.k87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.k87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Spłacałam dług u komornika, w ratach. W kwietniu napisałam maila z pytaniem o kwotę do spłaty, dostałam odpowiedź, że zostało niecałe 20 zł. Wpłaciłam pieniążki i myślałam, że mam w końcu święty spokój.
Wczoraj skontaktował się ze mną windykator terenowy, że ma ściągnąć ze mnie 600 zł z tego właśnie długu.
Podliczyłam wszystkie wpłaty i okazało się, że ma rację, ale komornik wprowadził mnie w błąd, kiedy pytałam o stan zadłużenia.
Dziś skontaktowałam się z komornikiem, który odp mi tylko, że sprawa została umorzona z art .825 kpc dnia 18-11-2016r.
Nie wiem co dalej robić. Spłacać do komornika? Do windykatora?
Nie spłacać?
Czy działa on w ogóle zgodnie z prawem?

anna.k87 napisał:
Dziś skontaktowałam się z komornikiem, który odp mi tylko, że sprawa została umorzona z art .825 kpc dnia 18-11-2016r.
czy otrzymałaś od komornika postanowienie o umorzeniu postępowania egzekucyjnego?
anna.k87 napisał:
Nie wiem co dalej robić. Spłacać do komornika?
jeżeli komornik umorzył, to po co wpłacać komornikowi,

Z komornikiem kontaktuje się tylko mailowo, pod adresem, który on posiada już dawno nie mieszkam, a nie chciałam, żeby znał nowy adres.

Nie wiem po prostu co zrobić, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Skoro umorzył w listopadzie to czemu w kwietniu kazał mi wpłacić jeszcze 16 zł? I czemu windykator próbuje ściągnąć ze mnie dług?

anna.k87 napisał:
Z komornikiem kontaktuje się tylko mailowo, pod adresem, który on posiada już dawno nie mieszkam, a nie chciałam, żeby znał nowy adres.
błąd, każda zmiana adresu zamieszkania powinna być odnotowana w aktach sprawy i dlatego nie posiadasz postanowienia o umorzeniu egzekucji,
anna.k87 napisał:
Nie wiem po prostu co zrobić, pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Skoro umorzył w listopadzie to czemu w kwietniu kazał mi wpłacić jeszcze 16 zł?
jak byś miała owe postanowienie to byś wiedziała,
anna.k87 napisał:
I czemu windykator próbuje ściągnąć ze mnie dług?
może jeszcze nie została spłacona ta wierzytelność poprzez przymus państwowy i dlatego przyjechał windykator,

jak byś miała owe postanowienie to byś wiedziała,
Pewnie tak.

może jeszcze nie została spłacona ta wierzytelność poprzez przymus państwowy i dlatego przyjechał windykator,[/QUOTE]
Może Pan wytłumaczyć? Kompletnie nie wiem co to znaczy.

umorzenie egzekucji w trybie art. 825 kpc nie jest równoznaczne z zakończeniem egzekucji komorniczej:
Art. 825. Organ egzekucyjny umorzy postępowanie w całości lub części na wniosek:

1) jeżeli tego zażąda wierzyciel; jednakże w sprawach, w których egzekucję wszczęto z urzędu lub na żądanie uprawnionego organu, wniosek wierzyciela o umorzenie postępowania wymaga zgody sądu lub uprawnionego organu, który zażądał wszczęcia egzekucji;

2) jeżeli prawomocnym orzeczeniem tytuł wykonawczy został pozbawiony wykonalności;

3) jeżeli egzekucję skierowano przeciwko osobie, która według klauzuli wykonalności nie jest dłużnikiem i która sprzeciwiła się prowadzeniu egzekucji, albo jeżeli prowadzenie egzekucji pozostaje z innych powodów w oczywistej sprzeczności z treścią tytułu wykonawczego;

4) jeżeli wierzyciel jest w posiadaniu zastawu zabezpieczającego pełne zaspokojenie egzekwowanego roszczenia, chyba że egzekucja skierowana jest do przedmiotu zastawu.

5) jeżeli, w wypadku egzekucji prowadzonej na podstawie tytułu wykonawczego w postaci zaopatrzonego w klauzulę wykonalności tytułu egzekucyjnego, o którym mowa w art. 1153 1 , dłużnik przedstawi przewidziane w przepisach odrębnych zaświadczenie o utracie lub ograniczeniu wykonalności, z którego wynika, że tytuł nie jest już wykonalny.

anna.k87 napisał:

A windykator zna nowy adres ? Trochę to dziwne bo przecież windykacja może podać komornikowi właściwy adres.

Powrót