Umorzenie długu i ponowne przyjęcie sprawy

• Autor wątku Autor wątku ifa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ifa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Komornik umorzył mi kwotę główną z Bankowego Tytułu Bankowego z 2006 roku z pieczęcią sądu uprawniającą do egzekwowania tego tytułu ale obciążył mnie kosztami na ponad 2 tys.zł.Czy dług ten nie jest dawno przedawniony. Co zrobić w tej sytuacji.Napisać skargę na czynności komornika czy pismo do sądu o uznanie długu za przedawniony.Czy poniosę jakieś dodatkowe koszta ?

Pytasz o należność z BTE czy roszczenie komornika o zapłatę kosztów?
W którym roku zostało wydane postanowienie o umorzeniu egzekucji (i naliczeniu kosztów komorniczych)?

Komornik umorzył kwotę główną, a obciążył mnie kosztami komorniczymi plus kosztami zastępstwa procesowego.Bankowy Tytuł Egzekucyjny jest z 2006 r.Jeden z poręczycieli w 2019 roku został sądownie zwolniony z egzekucji ,nie mam z nim kontaktu.Sądzę,że może chodzić o przedawnienie.Nie mam wiedzy na ten temat.Umorzenie kwoty głównej nastąpiło teraz i jeszcze mogę wnieść jakiś sprzeciw

Ostatnia edycja:
Powtórzę - jaka jest data wydania przez komornika postanowienia o umorzeniu postępowania egzekucyjnego i obciążeniu cię kosztami tego postępowania? Piszesz "teraz", czyli w 2022?

Witam.Postanowienie komornika otrzymałam
5 grudnia 2022 r.

Należność tytułem kosztów komorniczych z całą pewnością nie jest przedawniona. Termin jej przedawnienia biegnie od uprawomocnienia się postanowienia komornika i wynosi 3 lata. Skoro dopiero w tym miesiącu wydano postanowienie o tych kosztach, to przedawnią się one (zakładając uprawomocnienie jeszcze w 2022) z końcem 2025 roku.

Jeżeli chodzi o kwotę główną, to tu wchodzą w grę jeszcze szczególne problemy związane z BTE. Zasada jest jednak prosta -> termin przedawnienia roszczenia przerywa się z chwilą wszczęcia postępowania egzekucji i nie zaczyna biec na nowo dopóki egzekucja jest zostanie zakończona.

Zatem jeżeli w chwili wszczęcia egzekucji roszczenie z BTE nie było przedawnione, to nie mogło się ono przedawnić w toku czynności egzekucyjnych.

Żeby ustalić czy roszczenie główne mogło się przedawnić potrzebne są 3 daty: data wystawienia BTE, data nadania na nie klauzuli wykonalności, data wszczęcia egzekucji. Ważne jest także to, czy wierzycielem był cały czas bank, czy też nie zbył tej wierzytelności na podmiot nie będący bankiem.

Ponadto - czy w postanowieniu o umorzeniu egzekucji masz podstawę prawną jego dokonania?

(Zwolnienie jednego z poręczycieli wcale nie oznacza, że roszczenie się przedawniło. Ponadto umorzenie egzekucji to nie to samo co umorzenie należności. Zatem to nie jest tak, że komornik "umorzył ci dług", on jedynie umorzył postępowanie w przedmiocie jego dochodzenia z uwagi na to, że z jakiegoś powodu nie może/musi już dalej go prowadzić)

Ostatnia edycja:
BTE wystawiony 20.04.2006z powodu niespłacenia ugody z dn.23.07.2003 wystawiony na kredytobiorcę i poręczycieli
Postanowienie Sądu 15.05.2006.Pożyczkobiorca zmarł 16.07.2008 r
Komornik umorzył należność główną na podst.art.825 pkt.1 k.p.c. w dn.28.11.2022
(otrzymano dn.5.12.2022)

Ostatnia edycja:
Czyli umorzenie na wniosek wierzyciela - bank cofnął wniosek o prowadzenie egzekucji. Nie jest to umorzenie należności, tylko postępowania egzekucyjnego.

A kiedy wszczęto postępowanie egzekucyjne?
(Rozumiem też, że jesteś spadkobiercą kredytobiorcy?)

W 2006 r. Nie znam miesiąca.Nie,żaden z poręczycieli nie jest spadkobiercą

Ostatnia edycja:
ifa napisał:
Komornik umorzył należność główną na podst.art.825 pkt.1 k.p.c. w dn.28.11.2022
komornik umorzył postepowanie egzekucyjne a nie należność wynikającą z BTE,

Powrót