umorzenie dlugu przez komornika

• Autor wątku Autor wątku ericbratek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ericbratek

Użytkownik
Odpowiedzi
87
witam , pare lat temu zaciagnalem kredyt w wysokosci 10.tys, zl , stracilem prace komornik umorzyl dlug ze wzgledu na to iz nie jestem w stanie splacic zadluzenia , co dalej z tym dlugiem ? gdy podejme prace wierzyciel ( w tym przypadku bank ) ma prawo znow wniesc pozew do sadu , sad do komornika , o ponowne egzekwowanie powyzszej naleznosci po jakim czasie dlug calkowicie jest anulowany dluznikowi ( w tym przypadku mnie ) ? , zamartwiam sie poniewaz gdy znow podejme prace zadluzenie zostanie ponownie egzekwowane ? czy decyzja komornika w tej sprawie jest ostateczna , bardzo prosze o porade nie stac mnie na porade prawna moze zajdzie sie ktos kto mi wytlumaczy jaka jest moja sytuacja w tym momencie , z gory slicznie dziekuje za pomoc
pozdrawiam Krzysztof

umorzenie skutkuje tylko tym, iż egzekucja moze być wszczęta w każdej chwili;

dodatkowo rozpoczyna bieg 10 letni termin przedawnienia (i 3 lata dla odsetek);

Z własnego doświadczenia wiem,że gdy tylko zaczniesz pracować już komornik zacznie działać.

rozumiem , bardzo dziekuje za szybka odpowiedz , przeczytalem w gazecie iz kwota niesciagalna przez komornika to tkzw. najnizsza krajowa , jak to sie ma do stosowania i uruchomienia komorniczego mechanizmu ? jaka kwota jest wolna od potracen ? , probowalem z bankiem negocjowac proponowalem raty po 100 zl co miesiac bank sie nie zgodzil komornik tez nie , poniewaz kwota zadluzenia jest zbyt duza ( cytat komornika ) proponowal rate 400 zl na miesiac , niestety nie jestem w stanie placic takiej sumy miesiecznie , w takim razie rozumiem ze zadluzenie poprostu wisi

Njniższa krajowa na dzień dzisiejszy jest to jakieś 1317 brutto na rękę pozostaje około1000 i to musi komornik zostawić,chyba że chodzi o zaległości alimentacyjne to wówczas może ściągnąć 60% Twojego dochodu,ale Ciebie to nie dotyczy.

czyli sytuacja jest taka ze dzien dzisiejszy dopoki nie znajde lepszej pracy komornik nie zatrzyma odsetek ale nie bedzie pozbawial mnie calej pensjii ? odsetki beda naliczane prawda ?

dziekuje marzalena69 wogole za zainteresowanie moja sprawa

Komornik będzie pobierał tylko tyle ile pozwala na to przepis może to być chociażby 50 zł.Odsetki cały czas będą naliczane,ale nie pozbawi Cię całego dochodu.

czyli reasumujac po odliczeniach ( biore pod uwage ze kwota 1317 jest kwota brutto ) na reke dostaje okolo 850 zl , z tej kwoty bedzie mi odliczal ? prosze wyjasnij

Nie musi zostawić Tobie najniższą krajową netto czyli około 1000 zł,a nie od tej kwoty odciągnąć .Czyli jeśli 1317 zł jest dochodem brutto i po odciągnięciu zusu podatku pozostaje netto 1100 zł to tylko to 100 złotych może zabrać.Nie jest to z pewnością dokładne wyliczenie ale obrazuje o co w tym wszystkim chodzi.

ja mysle ze z kwoty 1317 brutto . taka jest najnizsza krajowa , troche wiecej odciagaja na skladki emerytalno rentowe i zdrowotne nie zostaje 1100zl , tylko niecale 900zl , popraw mnie jezeli sie myle , ale tak widze po odliczeniach i dochodach ktore w rozliczeniach zus okreslone sa jako na reke ( w tabelach ) czy nie tak ?

jak liczymy liczmy dokladnie :) tak mysle ze to podstawa komornik jest bardzo dokladny nauczmy sie chocby od niego ze trzeba byc dokladnym : ) przynajmniej ja musze bo kazde 100 zl dla niektorych to dosc spora suma

Mi po odliczeniu zusów podatków pozostaje jakieś 1080 zł no jest tam chyba kilku procentowa premia,ale w rozmowie z komornikiem stwierdził,że jakieś 100 zł może mi tylko odciągnąć.A z tego co pamiętam to najniższa netto w ubiegłym roku była 950 zł bo tyle mi zostawiał komornik.Uwież mi,że dla mnie jako samotnej matki nastoletniej córki każde 10zł jest ważne.

Ostatnia edycja:
Dodam, że ta kwota, którą musi zostawić komornik (najniższa krajowa) jest tylko w przypadku umowy o pracę.
Z umowy zlecenie czy umowy o dzieło komornik ma prawo zabrać nawet 100%.

mysle ze ta premia o ktorej wspominasz marzalena69 , zawyza ci pensje i dlatego zostaje ci 1080zl mysle ze normalnie bez premii zostaje niecale 900 zl , nie sugerowalem ze nie liczysz sie z kazdym groszem , chodzi mi o to zeby byc dokladnym i skrupulatnym prosze sie nie urazac nie mialem tego na celu , pozdrawiam

Ja nie czuję się urażona,ale naprawdę w ubiegłym roku pracując w innej firmie gdzie zarabiałam więcej niż w obecnej na rękę zostawało mi po odciągnięciu komorniczym 950zł.Tej kwoty nie mógł mi komornik zająć ,a tak na marginesie nie liczy się ile masz brutto liczy się najniższa netto która musi zostać bo jest wolna od potrąceń.Nie zrozumieliśmy się ja mam w tej chwili 1080 bez potrąceń komorniczych,a w przyszłym miesiącu to już będzie mniej.

Obecnie najniższa krajowa wynosi 1317 zł brutto, czyli ok. 1000 - 1050 netto. Tyle komornik musi zostawić, gdy jest to umowa o pracę i nie ma zaległości alimentacyjnych.
np.
pracownik zarobił 1421 netto

pracownik dostaje ok. 1000 - 1050 netto (najniższa krajowa)
komornik zabiera resztę, czyli ok. 371 - 421 netto

Powrót