umorzenie dochodzenia bez uzasadnienia

• Autor wątku Autor wątku zhuln
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zhuln

Użytkownik
Odpowiedzi
123
23 lipca ub.r. złożyłem zawiadomienie do prokuratury o oszustwie z art.286par1 kk, dzisiaj odebrałem postanowienie prokuratora o umorzeniu dochodzenia wobec braku znamion czynu zabronionego, tj. art. 17par1 pkt 2 kpk, a w uzasadnieniu jest napisane: "Na zasadzie art. 325epar1 kpk odstąpiono od uzasadnienia"
czy może mi ktoś wytłumaczyć o co tu chodzi, dlaczego prokurator nie napisał uzasadnienia powodów umorzenia dochodzenia oraz czy mogę domagać się i od kogo, żeby takie uzasadnienie powodów umorzenia dochodzenia na piśmie zostało napisane?, będę wiedział wtedy co napisać w zażaleniu na to postanowienie, a tak to nie bardzo wiem co w zażaleniu mam napisać ? oszustwo, wg. mnie było ewidentne, zostały niedotrzymane warunki podpisanej umowy, dlaczego pomimo to prokurator postanowił dochodzenie umorzyć jest dla mnie zagadką!
dzięki za odpowiedzi

Przede wszystkim niedotrzymanie warunków umowy nie stanowi samo przez sie oszustwa.

[cytat:299aeuwh]
Art. 325e.
§ 1. Postanowienia o wszczęciu dochodzenia, odmowie wszczęcia dochodzenia,
umorzeniu dochodzenia i wpisaniu sprawy do rejestru przestępstw, umorzeniu
dochodzenia oraz o jego zawieszeniu wydaje prowadzący postępowanie. Mogą
one zostać zamieszczone w protokole, o którym mowa w art. 304a, i nie wymagają
uzasadnienia.
[/cytat:299aeuwh]

Na postanowieniu powinno być pouczenie. Ma Pan prawo do przejrzenia akt sprawy i złożenia zazalenia. Jest na to 7 dni.

dzięki atmosphere za odp.,
cytat : "niedotrzymanie warunków umowy nie stanowi samo przez sie oszustwa"

czemu tak nie napisał prokurator ?, przeczytanie akt sprawy w niczym nie zmieni sytuacji, dalej nie będę wiedział dlaczego prokurator umorzył dochodzenie i na co mam się skarżyć, lokal który przekazałem do spółdzielni miał być sprzedany w przetargu nieograniczonym i publicznym z ogłoszeniem w prasie, tak było zapisane w umowie, został sprzedany w przetargu ograniczonym, ofertowym (był tylko jeden kupujący) na nieważnym operacie, stąd wydaje mi się oczywistym że popełniono oszustwo;
na tak przeprowadzonym przetargu, niezgodnym z podpisaną umową straciłem ponad 40tyś zł !
co mam napisać w zażaleniu

Dlatego zapewne , że prokurator jedynie zatwierdzał umorzenie, a policyjne nie wymagało uzasadnienia.

Trudno mi powiedzieć, co ma Pan pisac w zażaleniu, trzebaby przeczytać te akta. Zasadniczo dla znamion oszustwa istotne jest wykazanie wprowadzenia w błąd lub wyzyskania bledu i to juz w momencie doprowadzania do tego niekorzystnego rozporzadzenia mieniem. Ale na próżno moje pisanie, bo jak mówiłem - należałoby zobaczyć co jest w aktach.

A jak to się stało, że tak został sprzedany?
Może warto jednak przejrzeć akta i zobaczyć, co mówią świadkowie.

tak w poniedziałek zrobię, przeczytam dokumenty, może coś więcej się dowiem, chociarz wątpię żeby coś tam było, lokal zwróciłem bo nie można było tam prowadzić działalności (o czym spółdzielnia nie poinformowała mnie w dniu zakupu, dowiedziałem się o tym dopiero po rozpoczęciu działalności gosp.), zgodnie ze statutem spółdzielni w ciągu 6 m-cy miał być ogłoszony przetarg nieograniczony na sprzedaż lokalu, opłaciłem rzeczoznawcę, operat był ważny przez rok, przez ponad półtora roku spółdzielnia nie ogłosiła przetargu, wysyłałem pisma ponaglające, w końcu, po 1,5roku ogłosili przetarg ale niezgodny z podpisaną w dniu przekazania lokalu umową, sprzedali ale po cenie z nieważnego operatu i po cenie wywoławczej, spółdzielnia twierdzi że skoro przekazałem im lokal to był już ich własnością i mieli prawo zrobić z nim co chcieli, tylko co z warunkami podpisanej umowy w dniu przekazania im lokalu?
sprawę przekazałem do prokuratury, ale ta uznała że wszystko jest ok, i umorzyła dochodzenie, tylko czemu nie napisała dlaczego tak postąpiła ?
dzięki, atmosphere, raz jeszcze

Jak wspominałem, z powołanego przepisu wynika, że czasami mozna po prostu nie sporządzac uzasadnienia.

W zażaleniu może Pan również złożyć wnioski dowodowe. O wnioskach dowodowych jest temat wyróżniony.

Powrót