Umorzenie egzekucji a FGŚP

• Autor wątku Autor wątku Kamis47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamis47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Sprawa dosyć standardowa pracodawca zalega pieniądze, sąd, nakaz zapłaty, komornik i jego odpowiedź, że dłużnik nie posiada majątku. Co dalej w takiej sprawie ? Wiem, że żeby powołać się na FGŚP potrzebna jest upadłość firmy. Jak to sprawdzić ? Firma nie widnieje w CEIDG. Czy w takim wypadku powinienem od razu starać się o wypłatę z funduszu ? Jak sprawdzić czy firma ogłosiła upadłość ?

Ostatnia edycja:
Trochę fail bo firma jednak widnieje w CEIDG. W KRS jej nie ma. Poczytałem trochę i dla funduszu wystarczy wykreślenie firmy z ewidencji pytanie jak to zrobić ? Przedsiębiorca nie prowadzi już działalności a adres prowadzenia firmy w CEIDG to jego adres zamieszkania w małym domku a zajmuje się budową maszyn. Czy powołując się na te informację i na liczne oszustwa przedsiębiorcy mogę doprowadzić do wykreślania go z CEIDG ?

Nie. Wpisu do CEIDG i zmian w nim może dokonać jedynie przedsiębiorca. Oraz Min Gosp., ale to w wyjątkowych przypadkach

Przedsiębiorca podlega wykreśleniu z CEIDG z urzędu, w drodze decyzji administracyjnej Ministra Gospodarki, w przypadku:

- gdy prawomocnie orzeczono zakaz wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorcę;

- wpisania do rejestru przedsiębiorców jednoosobowej spółki kapitałowej powstałej wskutek przekształcenia przedsiębiorcy bębącego osobą fizyczną wykonującą we własnym imieniu działalność gospodarczą;

- stwierdzenia trwałego zaprzestania wykonywania przez przedsiębiorcę działalności gospodarczej;

- niezłożenia wniosku o wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej przed upływem okresu 24 miesięcy od dnia zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej;

- utraty przez przedsiębiorcę uprawnień do wykonywania działalności gospodarczej przysługujących cudzoziemcom (Organy administracji rządowej, które posiadają informacje o utracie uprawnień przez cudzoziemców są obowiązane do przekazywania ich Ministrowi Gospodarki za pośrednictwem formularza dostępnego na stronie internetowej CEIDG, niezwłocznie, nie później niż w terminie 3 dni roboczych od otrzymania informacji.);

- gdy wpis został dokonany z naruszeniem prawa.

W takim razie nie mam szans na odzyskanie pieniędzy ?

Powrót