Umorzenie egzekucji a koszty komornicze?

• Autor wątku Autor wątku Dominica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Jak to jest jeśli Sąd uzna dług za przedawniony i wyda wyrok o pozbawieniu tytułu wykonawczego wykonalności to dłużnik musi złożyć do Komornika wniosek o umorzeniu egzekucji - Tak?
To jak wygląda sprawa z kosztami komorniczymi, dzwoniłam do Izby Komorniczej do Wrocławia i jakiś Pan powiedział mi, że komornik mimo umorzenia egzekucji będzie ścigać dłużnika za całe 15% kwoty długo a nie tylko za 15% od ściągniętego zadłużenia. Będzie sie domagał takiej kwoty jaka jest wyliczona przez Komornika w zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji czyli 15% od całości zadłużenia.
Wiem ze w maju 2006 Trybunał Konstytucyjny stwierdził, że Komornik może domagać sie kosztów - 15% od wyegzekwowanej kwoty a nie od całego długu? cle co jeśli egzekucja wszczęta została wcześniej w lutym 2006r?

Na postanowienie komornika o wysokości opłaty egzekucyjnej przysługuje skarga do sądu przy którym działa komornik.Termin 7 dni od daty doręczenia postanowienia opłata 100 złotych.W skardze należy podać okoliczności które pozwolą sądowi zmniejszyć opłatę w myśl art 49.2 uoeiks.Należy spodziewać sie nieuwzględnienia skargi (chooć nie w każdym przypadku). Na postanowienie sądy rejonowego przysługuje zażalenia do sądy okręgowego z pośrednictwem sądu rejonowego. Termin wniesienia zażalenia 7 dni opłata 30 złotych.

W tym wypadku brak jest podstaw do ściągania kosztów od niezapłaconej części roszczenia.

O ile z wnioskiem o umorzenie nie wystąpi wierzyciel.Wszak do maja 2006 roku zdanie trzecie art 49.1 uoeiks obowiązuwało a egzekucja została wszczęta w lutym 2006 roku.

Zgadzam się, że w takim wpadku nie ma podstaw do obciążania dłużnika kosztami egzekucji. A orzeczenia TK wywołują skutki ex tunc.

To znaczy, że Komornik nie może obciążyć mnie kosztami za cały dług. A co z tymi pieniędzmi, które wyegzekwował ode mnie Komornik w czasie trwania egzekucji i długiego postępowania przeciwegzekucyjnego? zebrała się tego spora kwota. Z tego co słyszałam mogę domagać się od Wierzyciela zwrotu pieniędzy na podstawie " bezpodstawnego wzbogacenia się" ?

Precyzyjnie rzecz ujmując na podstawie przepisów o świadczeniu nienależnym.

Powrót