Umorzenie egzekucji z art 825kpc ,a koszta.

• Autor wątku Autor wątku pawlo0912
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawlo0912

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie umorzenia egzekucji komorniczej. Sąd w sierpniu uchylił klauzulę wykonalności w powództwie opozycyjnym.Dziś dostałem postanowienie od komornika o umorzeniu na mój wniosek z art.825 kpc.Obciązył mnie kosztami na kwotę ponad 1200zł .W uzasadnieniu napisał że koszta już zostały zapłacone prze ze mnie. Oczywiście domyślam się że to co udało mu się ze mnie ściągnąć wziął na koszta.Czy nie należy mi się zwrot kosztów skoro Egzekucja była nie celowa skoro sąd uchylił klauzulę.?Dziękuję za odp.

Nie.
pawlo0912 napisał:
Egzekucja była nie celowa
Komornik nie miał prawa cię obciążyć kosztami w związku z umorzeniem postępowania i z tego co rozumiem nie obciążył cię.

W postanowieniu zostałem obciążony .A w uzasadnieniu tego postanowienia napisała ,że powyższe koszta zostały zapłacone już przez dłużnika .

koszty z art. 49.1 ukse i wydatki gotówkowe zostały zasadnie pobrane przez komornika i tymi kosztami komornik mial prawo cię obciążyć. Nie mial prawa cię obciążyć kosztami z art. 49ust. 2 ukse.
Jeżeli egzekucja była niecelowa, to możesz żądać zwrotu wyegzekwowanych od ciebie kosztów od wierzyciela w odrębnym postępowaniu.

dokładnie napisano w postanowieniu na mocy przepisów art.770kpc oraz art.8 ust 11 ,art 39,43,45,49,60 i 104 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o komornikach sądowych i egzekucji(tj.Dz.U.z 2017 r.poz. 1277)
Ustalić koszty postępowania egzekucyjnego w sprawie w wysokości 1200zł,i w części tj w kwocie 1200zł obciążyć nimi dłużnika oraz w pozostałej części tj w kwocie 21 zł obciążyć wierzyciela.
W uzasadnieniu napisano powyższe koszta postępowania zostały zapłacone przez dłużnika do kwoty 1200zł.

Jeżeli dokladnie taka jest treść postanowienia, to jest ono nie precyzyjne i nie wiele można powiedzieć.
Powołanie się na art. 104 ukse to chyba omyłkowe.
Tylko na podstawie tego, że nie wezwano Pana do zapłaty żadnych kosztów można wnioskować, iż prawidlowo nie został Pan obciążony żadną oplatą na podstawie art. 49 ust. 2 ukse

Czyli pozostaje mi tylko żądać zwrotu kosztów od wierzyciela?

Tak, ale będzie to skuteczne jeżeli faktycznie wszczęcie egzekucji było niecelowe, a powiem szczerze, że mam wątpliwości.
Gdyby wszczęcie egzekucji było niecelowe, to opłatą związaną z umorzeniem postępowania powinien być obciążony wierzyciel, a tego komornik nie zrobił.
Jeżeli sąd uchylił klauzulę dlatego, że nie miałeś skutecznie doręczonego orzeczenia, to według mnie, nie można mówić o niecelowym wszczęciu egzekucji przez wierzyciela.
W takiej sytuacji nic nie możesz zrobić i nic nie odzyskasz z kwot już wyegzekwowanych.

Egzekucję w 2011r. wniosła moja była żona o alimenty.W 2015 roku wygrałem sprawę rozwodową i dzieci mam przy sobie a ją pozbawiono praw oraz zmieniono że alimenty ona ma płacić.Komornik od 2011 roku cały czas do sierpnia tego roku prowadził egzekucję.Dopiero powództwo opozycyjne pozbawiło tytułu wykonawczego z 2011 roku.Sąd jednak podkreślił że powinna to zrobić w 2015 r czyli na swój wniosek umorzyć.

ok.
Czyli jednak niecelowa egzekucja od 2015 r.
Możesz żądać od ex żony nie tylko kosztów egzekucyjnych którymi zostałeś obciążony, ale dopiero od tej daty, jak również zwrotu przekazanych jej przez komornika kwot od tej daty.

Kwoty wyegzekwowane poszły na Fundusz alimentacyjny w MOPS który ex żona pobierała do 2015 r, a czy ona 2015 r do 2018 r otrzymywała od komornika jakieś kwoty tego nie wiem

pawlo0912 napisał:
Kwoty wyegzekwowane poszły na Fundusz alimentacyjny w MOPS który ex żona pobierała do 2015 r
Widzę że pytający ma sporo asów w rękawie, którymi oszczędnie dysponuje.
Jeżeli oplata obciążająca dłużnika jest związana z należnością prawidlowo wyegzekwowaną to nie można żądać od nikogo jej zwrotu.

Zadajesz pytania bez wskazywania okoliczności sprawy, które zdawkowo post po poście dodajesz zamiast napisać od razu.
Tracisz czas odpowiadających.

Powrót