umorzenie egzekucji

• Autor wątku Autor wątku lukaszeklucki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszeklucki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry

Wyrokiem Sądu Rejonowego - sądu karnego mój dłużnik dostał karę 1 roku wiezienia i nałożono na niego obowiązek naprawienia szkody wyrządzonej przestępstwem. Poszedł do więzienia i nic mi nie oddał. Sprawa miałą miejsce rok temu. Teraz dłużnik odsiaduje już inny wyrok karny, dzisiaj się dowiedziałem ze mój wyrok już odsiedział. niestety Pani w sądzie nie powiedziała jak długo będzie jeszcze siedziała w ZK.
Z drugiej strony sprawa była u komornika, następnie nastąpiło zawieszenie postępowania na mój wniosek a dzisiaj komornik przysłała mi moj wyrok karny który u niego złożyłem i postanowienie o zakończeniu postępowaniu ezeukycjnego.

Komornik nic nie wyegzekwoał a naliczył sobie opłate w sysokości 5 %.

Moje pytanie czy wszysko w tej sprawie komorniczej jest zgodnie z ustawami i po jakim czasie przedawni si moje roszczenie?

Przedawnienie 10 lat od wydania orzeczenia lub nadania klauzuli lub też lub 10 lat od ostatniej nieskutecznej egzekucji. Egzekucja umorzyła się z twojej winy (roczna bezczynność wierzyciela) i w związku z tym tytuł wykonawczy nie odnawia się na kolejny 10-letni okres przedawnienia. 5 % opłatę komornik nalicza w wypadku umorzenia sprawy na wniosek wierzyciela lub umorzenia się sprawy samoistnie po rocznej bezczynności wierzyciela. Komornik nie wie dlaczego doszło do zakończenia sprawy z winy wierzyciela - dług zapłacony czy też nie a więc pobiera opłatę ustawową jak wyżej - art.49 ust.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem to co straciłem ten 10 letni okres na ponowne wszczęcie egzekucji. Co teraz mam robić. Proszę jeszcze o wyjaśnienie innej kwestii zgodnie z KK. ten okres dla obowiązku naprawienia szkody wynosi 15 lat nie 10 ( 103 par. 2. KK)Pilnie proszę o pomoc co zrobić pismo dostałem dzisiaj może jeszcze coś mogę zrobić. Sprawa miała miejsce w 2014 rJa zawiesiłem postępowanie dokładnie 28 marca 2015 r. ponieważ dłużnik był i nadal jest w więzieniu. Liczyłem ze wyjdzie i wtedy komornik z urzędu podejmie egzekucje ale nie wyszedł. Czy to oznacza ze straciłem soje prawo do odzyskania długu.

Ostatnia edycja:
Bez paniki. W ciągu 10 lat od daty nadania klauzuli wykonalności możesz wszcząć egzekucję i dług nie będzie przedawniony. Masz czas aby przynajmniej raz w latach 2014-2024 wszcząć egzekucję u komornika, która zakończy się nieskutecznie i wtedy twój wyrok odnowi się na kolejne 10 lat. Tak można przedłużać ważność orzeczenia praktycznie w nieskończoność. Przedawniają się tylko odsetki ale takich chyba nie masz w wyroku karnym.

Dziękuje pięknie za odpowiedż

Powrót