Umorzenie postępowania komorniczego

• Autor wątku Autor wątku kristo1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristo1000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,
Historia jest długa ale opiszę krótko:

1.) Od prawie roku próbuję nieskutecznie odzyskać zaległem wynagrodzenie ze stosunku pracy od byłego pracodawcy,
2.) Dostałem wyrok sądu, klauzule wykonalności (październik rok 2015) i do działania zabrał się komornik.
3.) Ostatnie jego pismo: Zdjęcia - Pokazywarka.pl . Na wskazane pismo z tych czy innych względów nie odpowiedziałem.
4.) Firma nie funkcjonuje już, nie wiem jaki jest obecnie jej stan prawny.
5.) Wyrok sądu i klauzulę wykonalności dostałem jak firma jeszcze normalnie funkcjonowała (pod względem prawnym).
Kwota, którą jest mi winien pracodawca: około 15 000zł

Komornik umorzy postępowanie. Czy mogę zrobić COŚ JESZCZE, żeby odzyskać te pieniądze?
Bardzo proszę o pomoc.
Proszę o zadawanie pytań jeśli trzeba.

Możesz udać się do Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych.

1.) Od momentu rozwiązania stosunku pracy do chwili obecnej minęło już 11 miesięcy a jeszcze nie mam pisma od komornika o umorzeniu postępowania (dostanę je już niedługo).
2.) Firma nie ogłosiła upadłości.

Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić oprócz zgłoszenia się do FGŚP?

Osobowość prawna firmy to: Spółka z o.o.

Więc pozostaje ci Zarząd - odpowiadają solidarnie

Proszę o wskazówkę jakie środki prawne mam podjąć?

Musisz pozwać z 299 Ksh. Podstawy są, egzekucja bezskuteczna ( wybierasz sobie kogo, najlepiej tego z kasą)

Czy w przypadku gdy firma ma dług komorniczy w wysokości 10mln zł a oszacowana wartość zajętego majątku to 5mln zł opłaca się pozywać członka zarządu?

Pytam dlatego gdyż inni wierzyciele mogli pójść już tą drogą. Na pewno zarząd ma też swoją linię obrony i odzyskanie pieniędzy nie będzie takie łatwe. Sam na pewno tego nie zrobię a nie wiem czy opłaca mi się wykładać pieniądze na adwokata.

Dlaczego firma wstrzymuje się z ogłoszeniem upadłości? Czy to ma związek z konsekwencjami dla zarządu?

kristo1000 napisał:
Pytam dlatego gdyż inni wierzyciele mogli pójść już tą drogą.
Musisz "powęszyć"
kristo1000 napisał:
Dlaczego firma wstrzymuje się z ogłoszeniem upadłości?
Tego nie wiem...
kristo1000 napisał:
Sam na pewno tego nie zrobię a nie wiem czy opłaca mi się wykładać pieniądze na adwokata.
Spróbuj w punkcie darmowych porad w gminie

Powrót