Umorzenie postępowania spłata części zadłużenia

• Autor wątku Autor wątku kiki198
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiki198

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam sprawa dotyczy mojej siostry otóż siostra spłaciła część zadłużenia komorniczego po czym straciła pracę dostała pismo o umorzeniu postępowania pozostałej kwoty powiedzmy spłaciła z kwoty 1400 ok 700 zł pozostała kwota zostaje umorzona.Teraz podjęła pracę i z tego samego tytułu nakazu zapłaty została zajęta jej pensja w pełnej kwocie długu, z odsetkami ok 1800 od innego komornika. Jak jej pomóc

Umorzenie postępowania spłata części zadłużenia nowy nakaz

Jak wygląda sprawa umorzenia postępowania przez komornika po spłacie części należności a nowy nakaz zapłaty przez innego komornika. Siostra spłaciła część należności z tytułu nakazu zapłaty po czym straciła pracę a komornik umorzył należność, po roku siostra podjęła pracę został jej zajęty rachunek po pobraniu części należności komornik wysłał pismo z kwotą do zapłaty z tym samym tytułem wykonawczym i wyższą kwotą do zapłaty. Dla przykładu miała do spłaty ok 1400 ok 700 zł spłaciła ok 670 zostało jej umorzona pozostała należność po czym dostała pismo od innego komornika informacje o spłacie ok 1900 zł z tego samego tytułu sprawy co robić aby spłaciła tylko tą część która została do spłaty i oczywiście odsetki.

Komornik umorzył postępowanie egzekucyjne a nie resztę długu.

To dlaczego siostra nie została powiadomiona iż sprawę przejął inny komornik? I dlaczego nie został dług pomniejszony o spłaconą kwotę

To dlaczego siostra nie została powiadomiona
To pytanie do wróżki lub szklanej kuli a nie pytanie na forum, bo nikt nie zna odpowiedzi. Konieczny bezpośredni kontakt z kancelarią komornika. Jeśli poprzednia egzekucja była prowadzona na podstawie tego samego tytułu, to po jej umorzeniu komornik powinien zamieścić info na tytule ile wyegzekwowano środków, przed zwróceniem tytułu wierzycielowi.

Dziękuję za odpowiedź, bo jestem zupełnie zielona sprawach komorniczych i sugestia w odpowiedzi dla mnie jako laika jest pomocna.

Powrót