umorzenie postępowania w sprawie umowy dożywocia

• Autor wątku Autor wątku 2Aniaaaaa2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2Aniaaaaa2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Kilka lat temu nabyłam nieruchomość na podstawie umowy dożywocia. Dożywotnikiem jest moja mama. Po zakończeniu generalnego remontu nieruchomości który w całości pokryłam z własnych środków ( ok 400 tyś złotych) pojawiła się moja siostra i manipuluje mamą do tego stopnia że pomimo iż ja wywiązuje się z zawartej umowy została mi założona sprawa o rozwiązanie umowy dożywocia. W pozwie nie było ani jednego słowa prawdy, wskazani zostali świadkowie którzy nigdy nie byli u nas w domu. Mama została zwolniona z kosztów założenia sprawy na podstawie fałszywego oświadczenia,l co przed sądem udowodniłam. Zwolnienie z kosztów zostało cofnięte . Kosztów mama nie zaplaciła i z tego powodu postępowanie zostało umorzone. W związku z powyższym czy mama po uprawomocnieniu postanowienia może ponownie wystąpić z pozwem w tej samej sprawie?

2Aniaaaaa2 napisał:
Kosztów mama nie zaplaciła i z tego powodu postępowanie zostało umorzone. W związku z powyższym czy mama po uprawomocnieniu postanowienia może ponownie wystąpić z pozwem w tej samej sprawie?
Może ponieważ sprawa została umorzona a nie rozpatrzona merytorycznie - brak powagi rzeczy osądzonej. Z tym, że dodatkowo specyfika sprawy o rozwiązanie umowy dożywocia - podobnie przy odwołaniu darowizny - powoduje, że może ono być wszczęte ponownie nawet pomimo powagi rzeczy osądzonej w oparciu o inne okoliczności.

Powrót