Umorzenie postępowania wyjaśniającego z ZUS dot. dział. gosp.

• Autor wątku Autor wątku klara25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klara25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Miałam w firmie kontrolę po wszczęciu postępowania wyjaśniającego, przedstawiałam dokumenty, potem przesłuchano świadków - dziś dzwoniłam do zus i inspektor powiedział mi, że sprawa została umorzona i jest pozytywnie dla mnie zakończona. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji ile czasu minie zanim Zus wypłaci mi zasiłek chorobowy od zakończenia tego postępowania/umorzenia go. A zus nie płaci mi już 2 miesiąc. Czy mógłby mi ktoś kompetentny odpowiedzieć ?

Dziękuję i pozdrawiam

Max 30 dni od wyjaśnienia ostatniej okoliczności potrzebnej do podjęcia decyzji. Zakończenie postępowania wyjasniającego to taka okoliczność.

dziękuję za odp. i wtedy zapłacą mi za 3 miesiące od razu?

Tak, powinni wypłacić bieżący zasiłek i zasiłki za poprzednie okresy. Można się zarejestrować na pue.zus.pl i tam śledzić wypłaty swoich zasiłków.

oki dziękuję.

Mam pytanie. Wg PUE miałam odstac zasiłek chorobowy za wrzesień dnia 08.10. 01.10 dostałam informacje, ze wszczęto postępowanie administracyne dot.podlegania do ubezpieczeń społecznych, a 04.10 z tabelki PUE zniknęła informacja o wypłącie zasiłku. W międzyczasie odpisałam na pismo, odpowiedziałam na zadaen pytania, dołączyłam faktury, rachunki itd. 10.10 odwiedziły mnie panie z ZUS sprawdzic w jaki sposób uźytkuję swoje zwloneinei lekarskie (mam wpisane 1). 15.10 pojawiła się nzowu kwota wypłaty zasiłku i rzeczywiście zasiłek został mi wypłacony 18.10, a dzisiaj 19.10 dostałam pismo, że zakończono postępowanie administracyjne w mojej sprawie i zostanie wydana decyzja. CZy moge mieć nadzieje, ze decyzja będzie pozytywna, skoro dostałam zasiłek na konto, czy to nie ma ze soba nic wspólnego?

Powrót