Umorzenie przez sąd sprawy o alimenty

• Autor wątku Autor wątku Gosia 1980 06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosia 1980 06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, zwracam się do panstwa o poradę co mam zrobić w sytuacji gdy sąd umorzył postępowanie w sprawie o alimenty na troje małoletnich dzieci, powództwo wniosłam 01.08.25 wraz z zabezpieczeniem którego sad nie przyznał, nie wyznaczył tez zadnej rozprawy, i teraz sprawę umorzył. Dziękuję.

Gosia 1980 06 napisał:
nie wyznaczył tez zadnej rozprawy, i teraz sprawę umorzył.
Na jakiej podstawie prawnej sprawa została umorzona? Podałaś za mało informacji .

Wanda67 napisał:
Na jakiej podstawie prawnej sprawa została umorzona? Podałaś za mało informacji .
Dopiero napisałam o uzasadnienie, sąd zobligował mnie żebym pozew dostarczyła pozwanemu za posrednictwem komornika, ja dostarczyłam mu osobiście, nawet odpowiedział na pozew lecz później po złości nie uzupełnił czegoś. Wystąpiłam do sądu o duplikat pozwu, by doręczyć za pośrednictwem komornika, sąd nie wydał mi duplikatu, napisalam pismo ze ojciec dzieci nie placi, nie można z nim się porozumieć, że wychowuje dzieci sama, sama utrzymuję, ze prosze ponownie o zabezpieczenie, proszę o wyrok, zeby otrzymać pieniadze z funduszu, niestety dziś odebrałam pismo o umorzeniu postepowania.

Gosia 1980 06 napisał:
ja dostarczyłam mu osobiście, nawet odpowiedział na pozew lecz później po złości nie uzupełnił czegoś.
Niestety ale to było nieprawidłowe wykonanie zobowiązania sądu wynikającego z ustawy. Stąd późniejsze zawieszenie i wreszcie umorzenie. Pozostaje ponownie wnieść pozew a w treści pozwu wnieść o zapłatę alimentów o daty wcześniejszej np. tej wynikającej z pierwotnego pozwu. Jest szansa, że sąd uwzględni w wyroku także te 'stracone' miesiące.
Gosia 1980 06 napisał:
Dopiero napisałam o uzasadnienie
Prawdopodobnie działanie sądu było oparte o art. 177 § 1 pkt 6 i art. 182 § 1 pkt 1 kpc i było prawidłowe. W tej sytuacji lepiej cofnąć wniosek o uzasadnienie ponieważ sąd generalnie opiera się na ścisłych nakazach wynikających z ustawy a nie na swoim uznaniu. W określonych sytuacjach sąd musi wg ustawy umorzyć postępowanie. Cofnięcie doprowadzi to do uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu postępowania z upływem 7 dni od dnia doręczenia. Uprawomocnienie postanowienia o umorzeniu uruchomi możliwość ponownego złożenia pozwu. Z kolei dopóki będzie rozpatrywany pani wniosek o uzasadnienie to nie można wystąpić z nowym pozwem - poprzednia sprawa o alimenty będzie traktowana jako zawisła aż do czasu rozpatrzenia zażalenia na postanowienie lub upływu czasu na złożenie zażalenia. Czas na złożenie zażalenia zacznie biec dopiero do otrzymaniu przez Panią postanowienia o umorzeniu z uzasadnieniem. Pisanie zaś uzasadnienia może trwać długo.

Byrhtnoth napisał:
Niestety ale to było nieprawidłowe wykonanie zobowiązania sądu wynikającego z ustawy. Stąd późniejsze zawieszenie i wreszcie umorzenie. Pozostaje ponownie wnieść pozew a w treści pozwu wnieść o zapłatę alimentów o daty wcześniejszej np. tej wynikającej z pierwotnego pozwu. Jest szansa, że sąd uwzględni w wyroku także te 'stracone' miesiące.

Prawdopodobnie działanie sądu było oparte o art. 177 § 1 pkt 6 i art. 182 § 1 pkt 1 kpc i było prawidłowe. W tej sytuacji lepiej cofnąć wniosek o uzasadnienie ponieważ sąd generalnie opiera się na ścisłych nakazach wynikających z ustawy a nie na swoim uznaniu. W określonych sytuacjach sąd musi wg ustawy umorzyć postępowanie. Cofnięcie doprowadzi to do uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu postępowania z upływem 7 dni od dnia doręczenia. Uprawomocnienie postanowienia o umorzeniu uruchomi możliwość ponownego złożenia pozwu. Z kolei dopóki będzie rozpatrywany pani wniosek o uzasadnienie to nie można wystąpić z nowym pozwem - poprzednia sprawa o alimenty będzie traktowana jako zawisła aż do czasu rozpatrzenia zażalenia na postanowienie lub upływu czasu na złożenie zażalenia. Czas na złożenie zażalenia zacznie biec dopiero do otrzymaniu przez Panią postanowienia o umorzeniu z uzasadnieniem. Pisanie zaś uzasadnienia może trwać długo.
Dziękuję bardzo za poradę, pozdrawiam.

Powrót