Umorzenie składek ZUS

• Autor wątku Autor wątku kaja3223
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaja3223

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mój konkubent nie opłacił składki za działalnośc za m-c maj i kwiecień 2006 roku. Oczywiście w lipcu tego roku pojawił się Pan z US z tytułem egzekucji za niezapłacone składki.

Odwołaliśmy się do ZUS o umorzenie zaległości. Dzisiaj otrzymaliśmy pismo o odrzuceniu prośby.

W tym wszystkim najważniejszy jest fakt, że konkubent nie ma nic!! Mieszka u mnie, nie ma zameldowania. Jedyne co to ma stała pracę, z najniższą krajową, czyli na rękę otrzymuje 954 zł, z czego płaci 800 zł alimentów. Zus stwierdził, że te przesłanki nie powodują jego drastycznej sytuacji i że jest w stanie płacić w ratach. Ale z czego??!!

Dodam tylko że dług w ZUS razem z odsetkami wynosi ok 2000 zł, co dla niego jest kolosalną kwotą.

Czy odsetki od składek nadal rosną w trakcie toczenia się sprawy o umorzenie. Czy zaległe składki można wpłacać bezpośrednio do ZUS ( poborca skarbowy bierze sobie dość duże koszty egzekucyjne )?

Proszę o odpowiedź. Mam 14 dni na odwołanie od decyzji. Tylko nie wiem czy warto, czy w tym czasie odsetki nadal nie narastają?smileysmiley

Zapomniałam jeszcze dodać, że konkubent nie ma żadnego zameldowania ( w dowodzie zapis BRAK ) , nie posiada konta bankowego, żadnego majątku.

Odsetki niestety liczone są nadal. Złożenie wniosku o umorzenie ani odwołania od decyzji nie wstrzymuje naliczania odsetek. Niestety stałe zatrudnienie a więc i stały dochód powoduje, że ZUS na pewno nie przychyli się do wniosku o umorzenie. Zawsze istnieje możliwość, że dochód się zwiększy, więc ZUS patrząc perspektywicznie widzi szansę odzyskania należności. Można płacić bezpośrednio do ZUSU. Tylko nie jestem pewna co z kosztami egzekucyjnymi. Po prostu nie wiem w którym momencie one powstają, gdy egzekucję prowadzi poborca skarbowy. Czy w momencie doręczenia tytułów czy w momencie pobrania każdorazowej wpłaty. W pierwszym przypadku i tak będzie trzeba uregulować wszystkie koszty dla poborcy. W drugim lepiej wpłacać bezpośrednio do ZUSU. Jeśli te alimenty są do udokumentowania tzn są zasądzone wyrokiem sądu lub są dowody wpłaty to nie będzie problemu z rozłożeniem zaległości w ZUSie na niskie raty.

Dziękuję za odpowiedź.

Żadnych tytułów wcześniej nie było.
Sami zgłosiliśmy się do poborcy, kiedy dowiedzieliśmy się od byłej żony konkubenta, że był u nich w domu. Pierwszy raz właśnie w lipcu tego roku. Opłaty poborca sam pobiera z wpłat, które mu przekazujemy. I to jest prawie 1/3 wpłaty. Dlatego też jeśli wpłacimy mu całość zadłużenia bez odsetek, to z tego tylko niewielka kwota może pójść na faktyczny dług do zus. Wobec czego gdzie mogę się dowiedzieć, czy można odprowadzać bezpośrednio do zus te wpłaty?

można na pewno. po prostu proszę wpłacać do Zusu na blankietach zusowskich takie kwoty jakie są Państwo w stanie. Zus powinien po wpłacie wysłać informację do Urzędu Skarbowego powiadomienie o ograniczeniu tytułów egzekucyjnych lub o zapłaceniu danego tytułu.

Powrót