Umorzenie środka karnego

• Autor wątku Autor wątku Hudini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hudini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam taki problem. Jechałem samochodem i w wyniku wypadku gdzie winny był wjeźdzający na główną drogę kierowca jednak z uwagi na moje 0,7 promila zostałem skazany na 4 lat wiezienia i 8 lat zakazu prowadzenia pojazdów. Pytanie czy mogę ubiegac się o warunkowe umorzenie środka karnego. Od prawomcnego wyroku upłynęło 5 lat swoje odsiedziałem. Wyrok był bardzo surowy wcześniej nigdy nie karany, jeźdze zawodowo nigdy nie miałem mandatu.
Prawo jazdy potrzebne mi jest do pracy, czy moge to jakoś skrócć? ten środek karny?

na pewno art. 42 § 3 k.k.?
[lex:3r7f7sgd]
art. 42 § 3 Sąd może orzec zakaz prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych na zawsze, jeżeli sprawca w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 173 lub 174, którego następstwem jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu, albo w czasie popełnienia przestępstwa określonego w art. 177 § 2 lub w art. 355 § 2 był w stanie nietrzeźwości, pod wpływem środka odurzającego lub zbiegł z miejsca zdarzenia.[/lex:3r7f7sgd]
a może 42 § 2 k.k.?

co do "zwalniania" polecam lekturę art. 84 k.k.

[lex:3r7f7sgd]Art. 84. § 1 Sąd może po upływie połowy okresu, na który orzeczono środki karne wymienione w art. 39 pkt 1-3, uznać je za wykonane, jeżeli skazany przestrzegał porządku prawnego, a środek karny był w stosunku do niego wykonywany przynajmniej przez rok.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli środki karne wymienione w art. 39 pkt 2-3 orzeczono na podstawie art. 41 § 1a, art. 41a § 3 albo art. 42 § 2 lub 3.[/lex:3r7f7sgd]

Powrót