Umorzenie zaległych alimentów-prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku mcmanus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcmanus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie. Piszę z prośba o pomoc ponieważ mam problem. Sytuacja mianowicie wygląda nastepująco. Mąż znajomej ma zaległe alimenty, które wystapiły na skutek braku funduszy ( brak pracy i wszelkich dochodów ). Po jakimś czasie udało mu się zdobyć pracę po czym zaczął płacić bieżące alimenty. Natomiast te zadłużone nie był w stanie spłacać ponieważ dochody były bardzo małe. Mam kilka pytań:
1. Czy jest molłiwość umorzenia zaległych alimentów ( części lub całości ) ?
2. Do kogo musiałbym się zgłosić o poradę i pomoc ?
3. Jeśli ktoś wie i zna namiary ( telefon,e-mail ) na osobę lub instytucję, która mogłaby mi pomóc to proszę o umieszczenie ich w odpowiedzi poniżej tego postu.

Z góry dziękuję.

:what: tatuś nie może znaleźć pracy ale matka musi utrzymywać w tym czasie dzieci? Proponuję wszystkim obciażonym alimentami petycję o zniesienie instytucji alimentów :lol:

Art. 135 KRiO mówi, że "zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od (...) zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego". Tak więc w tej sytuacji można chyba powołać się na fakt, iż zobowiązany dokłada starań aby wywiązywać się z obowiązku alimentacyjnego, i użyć tego jako argumentu przy prośbie o umorzenie zaległych alimentów.

Natomiast co do tego, na jaki paragraf należy się powołać, nie wiem, neistety.

Re: Umorzenie zaległych alimentów-prośba o po

[cytat="mcmanus"]
1. Czy jest molłiwość umorzenia zaległych alimentów ( części lub całości ) ?
[/cytat]
Ten znajomy może spróbować porozmawiać z osobą której zalega z świadczeniami alimentacyjnymi. Osoba ta może umorzyć zaległe płatności. Ale jeżeli tak się stanie, to tylko z jej dobrej woli.

Witam.
Mam identyczny problem, płace alimenty i spłacam zadłużenie w ZUS.
Chciałbym napisać prośbę o umorzenie (chociaż częściowe) zadłużenia, ale nie wiem jak to napisać.
Czy mógłby ktoś mi w tym pomóc?

Pozdrawiam.

Witam ponownie.
Chciałem wznowić ten temat ponieważ nie mogę sobie poradzić z napisaniem tej prośby, nawet nie wiem jak zacząć.
Czy jest ktoś tak dobry i pomoże mi w tym, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Uważam, że wystarczy napisać prośbę rodzaju: proszę o umorzenie zaległych alimentów na rzecz ZUS w kwocie... i uzasadnić trudną sytuacją materialną, jak również zaproponować spłatę pozostałej części zadłużenia w ratach,podanie terminu i wysokości spłaty rat. Nie liczyłbym na całkowite umorzenie.

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź.
Zadłużenie już spłacam w ratach poprzez komornika, oczywiście nie liczę na całkowite umorzenie.
Tam gdzie jest napisane "w kwocie..." to mam napisać bieżące zadłużenie, czy kwotę jaką chcę aby mi umorzyli?

Kwotę, jaką Pan chce, by umorzono. Zapewne kwoty wpłacane u komornika idą na zaległe alimenty na rzecz wierzycieli(matki dziecka).

Tak jak pisałem wcześniej płace bieżące alimenty oraz zadłużenie w ZUSie, ponieważ alimenty były wypłacane cały czas przez były bank alimentacyjny.

Chciałem jeszcze zapytać czy jest jakaś szansa na pominięcie komornika przy spłacie tego zadłużenia, jak wiadomo w tej sytuacji muszę płacić dodatkowe koszty, a jeśli jest taka możliwość to co muszę napisać i jak?

Pozdrawiam.

Powrót