Umorzenie/zamiana kary zatrzymania prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku oczekującypomocy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oczekującypomocy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
w poniedziałek policja zabrała mi prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu na mojej PRYWATNEJ posesji. Radiowóz został wezwany do awantury domowej (i faktycznie taką urządziłem - BEZ RĘKOCZYNÓW), a oskarżono mnie o jazdę w stanie nietrzeźwości (gdyż pod wpływem alkoholu uszkodziłem WŁASNY samochód na WŁASNEJ posesji)i zatrzymano mnie na noc na komisariacie. Nazajutrz przesłuchano mnie, przyznałem się i poddałem dobrowolnie karze. Odebrano mi prawo jazdy, ukarano grzywną. Jestem JEDYNYM żywicielem rodziny, mieszkamy na wsi. Całe zajście miało miejsce na mojej PRYWATNEJ działce. Czy istnieje możliwość umorzenia kary zatrzymania prawa jazdy lub ZAMIANY kary zatrzymania prawa jazdy na inną (np. karę pieniężną)? Jestem rolnikiem, a zabrane prawo jazdy uniemożliwia mi korzystanie z traktora rolniczego. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i czekam na jak najszybszą odpowiedź.

Pański post jest zbyt lakoniczny, aby móc cokolwiek wiążącego Panu powiedzieć.
Nie wiemy jaki wynik Pan "wydmuchał", za co został ukarany grzywną, jaki zarzut Panu przedstawiono, jaki wymiar kary Pan zaapropował etc.

Przepraszam, że to tak długo trwało ale nie mam stałego dostępu do internetu - korzystam z komputera sąsiadów. Dziękuję szanownemu panu za odpowiedź. A co do pańskiego pytania, "wydmuchałem 2 promile, ale moim zdaniem nie to jest najważniejsze. Chodzi o to że wszystko działo się na mojej PRYWATNEJ posesji a zostałem ukarany jak ktoś kto został złapany prowadząc pojazd w takim stanie po drodze publicznej a tak NIE było! Nie ukrywam że byłem winny tej sytuacji i byłbym winny gdybym wyjechał na drogę. Jestem jednak JEDYNYM żywicielem rodziny i brak prawa jazdy na traktor rolniczy uniemożliwia utrzymanie rodziny. Chciałbym zamienić karę zatrzymania prawa jazdy na jakąś inną np. pieniężną lub przynajmniej zmniejszyć okres na jaki zostnie mi ono odebrane (dostałem 2 lata). Czy to wogóle możliwe? Proszę o pomoc. Czekam

Prowadzenie pojazdów mechanicznych w stanie nietrzeźwości jest przestępstwem również jeżeli odbywa się na terenie prywatnym.

Błędem było podanie sie dobrowolnie karze może sąd byłby łaskawszy i by zabrano na rok prawo jazdy a większą grzywnę do zapłaty.

>Prowadzenie pojazdów mechanicznych w stanie nietrzeźwości jest przestępstwem również jeżeli odbywa się na terenie prywatnym.

Inaczej - jeśli odbywa się w ruchu lądowym. Prywatna posesja może zatem zarówno podpadać, pod ten przepis, jak i nie podpadac, zależnie od okoliczności. Zatem tak jak w wyroku, do którego dał linka Markiz - chociaż wnioski końcowe sformułowane na podstawie tego wyroku w zalinkowanym artykule są w mojej ocenie zbyt daleko idące. W końcu np. wiele parkingów to też tereny prywatne...

Powrót