Umorzona kwota i pit 8c

• Autor wątku Autor wątku outmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

outmc

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 085
Tata dostał pit 8c od getback za 2016 rok.
Ciekawe jest to , że getback sprzedał dług firmie easyDEBT Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty który skierował sprawę do esądu bo im wysłałem pismo ( w imieniu taty ) że nie zapłacę ok 70 zł , ponieważ całe zadłużenie spłaciłem co do grosza ale nie ważne.

E-sąd skierował sprawe do rejonowego sądu a ten umorzył 27.02.2015 roku sprawę (prawomocny).

Wiec wszystko działo się w 2015 roku, w 2016 nic sie nie działo wiec dlaczego przychodzi pit za 2016 ? i jeszcze to umorzenie ?

aha umorzenie nie było z powodu przedawnienia, tylko dlatego że nie potrafili udowodnić dlaczego akurat taka kwota - coś takiego.
akta sprawy moge podrzucić

Ostatnia edycja:
GetBack nie sprzedał, tylko zarządza tym funduszem. A sąd nie umorzył, tylko w tym przypadku oddalił powództwo.

czyli i tak trzeba sie z tego rozliczyc ?

Nie. Tutaj nic nie zostało umorzone. Ale o to pewnie musisz powalczyć z Urzędem skarbowym. Masz wyrok, weź ten PIT8c i idź do USK to wyjaśnić.

Wiec tak :
E-sad wydał takie Uzasadnienie :
W dniu 28/01/2015 roku powód easyDEBT Niestandaryzowany Sekurytyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty z siedzibą w Warszawa złożył do Sądu Rejonowego Lublin - Zachód w Lublinie pozew w elektronicznym postępowaniu upominawczym.
Sąd stwierdził brak podstaw do wydania nakazu zapłaty. W elektronicznym postępowaniu upominawczym ocena roszczeń powoda następuje wyłącznie na podstawie pozwu (jego żądania i uzasadnienia), zaś dowody nie są do pozwu dołączane. W związku z tym uzasadnienie pozwu musi być szczególnie starannie redagowane, aby wyjaśnić referendarzowi sądowemu (sądowi) wszelkie ważkie kwestie dla sprawy, których to okoliczności nie jest w stanie zweryfikować. Jeżeli istnieją w tej mierze wątpliwości, referendarz sądowy (sąd) w elektronicznym postępowaniu upominawczym ma prawo do stwierdzenia braku podstaw do wydania nakazu zapłaty, które to wątpliwości można rozwiązać w dalszym postępowaniu na podstawie dołączonych do pozwu dowodów. Sytuacja taka ma miejsce w niniejszym postępowaniu. Powód nie podał bowiem okresu (daty od-do), kwoty (kwot) oraz wysokości stopy procentowej, według której zostały obliczone odsetki. Powyższe okoliczności są istotne nie tylko ze względu na ewentualną konieczność ustalenia w przyszłości granic powagi rzeczy osądzonej czy częściowego zaspokojenia wierzyciela. Niedostatki pozwu w tym zakresie pozbawiają bowiem pozwanego możliwości skontrolowania zasadności żądania pozwu w świetle zawartej umowy (art. 499 pkt 2 k.p.c. w zw. z art. 505[28] k.p.c.).
Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego

Później powód wniosł pismo o cofnięcie pozwu.
Postanowieniem z dnia 11/02/2015 roku umorzono postępowanie wobec cofnięcia pozwu przez powoda.

Wiesz, to inna sytuacja. Ale tak czy owak, nie można umorzyć Ci długu bez Twojej zgody (art 508 kc) . Zatem walka Cię czeka.

nie ma prostego rozwiązania ? czy nie lepiej sie rozliczyć po prostu ?

digiton napisał:
Wiesz, to inna sytuacja. Ale tak czy owak, nie można umorzyć Ci długu bez Twojej zgody (art 508 kc) . Zatem walka Cię czeka.

Zastanawia mnie sytuacja gdy wierzyciel wysyła pismo do dłużnika z informacją o umorzeniu długu i tu jest moje pytanie brak reakcji na to pismo przez dłużnika skutkuje zgodą na umorzenie czy jednak odmową .

a mnie interesuje co innego :)
a raczej czy nie lepiej jest sie rozliczyć dla świętego spokoju ?

outmc napisał:
a mnie interesuje co innego :)
a raczej czy nie lepiej jest sie rozliczyć dla świętego spokoju ?

Zdobędę Twój numer, będę wydzwaniał 3 razy dziennie do Ciebie żądając spłaty jakiejś kwoty. Co zrobisz ? Dla świętego spokoju zapłacisz mi ?

Wszystko tez zależy od tego ile trzeba by zapłacić za ten PIT, jeden dostanie do zapłaty 200 zł ,a inny 70 tys zł. Jasne że ten co ma 200 pewnie zapłaci i zamknie sprawę żeby miec spokój ale ten drugi którego nie będzie stac na wpłatę 70 tys będzie szukał rozwiązania.

hmm kwota o jaką była " walka" w sądzie to było ok 70 zł..

To daj sobie spokój. Zapłać i masz z głowy.

zapłacić komu ?
na konto windykacji i olać tego pita czy rozliczyć ?

Nie do końca. Bo podatkowcy stoją na stanowisku, że umorzenie także nieistniejącego w ogóle długu także rodzi obowiązek podatkowy.

dziwne , nie ? rozliczać się z czegoś, co nie istnieje

Właśnie w tamtym temacie o tym rozmawiamy - i chyba droga którą przed dosłownie sekundą wskazałem będzie skuteczna. Nie wiem tylko po jaki diabeł człowiek musi to robić, ale... Skoro musi to musi.

w tym temacie chyba mowa o przedawnieniu a mi chodzi o to, że sąd umorzył postępowanie

Powrót