Umorzona kwota i pit 8c

• Autor wątku Autor wątku outmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mowa o długu nieistniejącym od conajmniej 3 postów. Sposób postępowania, co prawda proponowany, też podałem.

ostatni Twoj post w tamtym temacie to raczej pytanie co robić.
A mi doradzono po prostu rozliczyć się niz isc na wojnę

W Twoim przypadku faktycznie, za 70 zł to nie ma sensu. Ile tego podatku wyjdzie?

nie mam pojęcia , oby nie za dużo...

tzn sprawa w sądzie była o kwotę 70 zł a ile wyjdzie po rozliczniu pit to nie mam pojęcia

No takie było roszczenie, więc takie będzie...

ok rozumiem. teraz tak : w tym roku rozliczymy US. wierzyciel może dalej domagać się tej kwoty przez sądy itd ?

Jeśli doszło do sprawy w sądzie i powództwo oddalono to nie.

outmc napisał:
w tym temacie chyba mowa o przedawnieniu a mi chodzi o to, że sąd umorzył postępowanie

Przedawnienie , czy brak udowodnienie istnienia zadłużenia , to chyba nie ma większego znaczenia w opisywanych obu przypadkach.
W jednym i drugim powód wycofał pozew , więc nie miał podstaw do uzyskania nakazu zapłaty, co za tym idzie wycofał się z ponoszenia dodatkowych kosztów.

ale przecież może kiedyś złożyć ponownie pozew prawda ?

outmc napisał:
Dlatego też na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. przekazuje sprawę do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego
[/I]

Później powód wniosł pismo o cofnięcie pozwu.
Postanowieniem z dnia 11/02/2015 roku umorzono postępowanie wobec cofnięcia pozwu przez powoda.

Nie doszło ro rozprawy , tak jak w moim przypadku , nikt nikomu nic nie udowodnił .
NIE doszło do umorzenia tylko do wycofanie powództwa.

A to może, przepraszam, nie doczytałem, musiałem to przeoczyć.

dokładnie .

czyli mogą kiedyś złożyc pozew ponownie ?

tak myślałem. i teraz najważniejsze pytanie :

jeśli ponownie cofną pozew lub gdy to ja udowodnię że im sie nie należy taka kwota ( bo jest całkowicie spłacona ) to jak wtedy z ewentualnym pitem 8c ? znowu bede musiał to rozliczać ?

Jeśli pozwolisz sobie go wystawić, to tak.

Powrót