Umorzona kwota i pit 8c

• Autor wątku Autor wątku outmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przypomnijcie mi. Tutaj walka idzie i dług w wysokości 70 zł? To jakieś 14 podatku? Naprawdę warto w takim przypadku się w to bawić?

digiton napisał:
Przypomnijcie mi. Tutaj walka idzie i dług w wysokości 70 zł? To jakieś 14 podatku? Naprawdę warto w takim przypadku się w to bawić?

tak 70 zł , tyle miałem im zapłacić co nie potrafili udowodnić.
wiem, kwota mała wręcz śmieszna ale co rok czy co 2 lata nie mam zamiaru sie z niej rozliczać .

ten ewentualny pozew to tylko " dla zasady "

Tyle że to "dla zasady będzie Cię kosztowało parę groszy (poza opłatą sądową). Ale jak tam wolisz.

Niektórym nie chodzi tylko o pieniądze. Niektórym chodzi o zasadę. A ta, jak wiemy, jest łamana, więc jeśli @outmc ma czas i chęci walczyć... To życzę mu szczerze powodzenia.

dokładnie, wiadomo ze na tym stracę ale zasady to zasady :)

jeszcze jedno pytanko : co jeśli dostanę kiedyś ponownie pit 8c od getback w sprawie tej samej pożyczki a spłacę zaległość ? np dostaje pit do marca i w ten sam dzień spłacam ?

outmc napisał:
dokładnie, wiadomo ze na tym stracę ale zasady to zasady :)

jeszcze jedno pytanko : co jeśli dostanę kiedyś ponownie pit 8c od getback w sprawie tej samej pożyczki a spłacę zaległość ? np dostaje pit do marca i w ten sam dzień spłacam ?

Pewnie Ci Pani w okienku w US powie płać i płacz. Naprawdę u nas to nic nie potrafią porządnie zrobić . Żeby było jasno i klarownie.

Wszystko co ustalają to żeby dowalić Kowalskiemu.

czyli lipa :)
wiec jesli pit przyjdzie na inny adres i nie odbierzemy pita ? :) wróci do nadawcy i to getback bedzie sie tłumaczył przed US tak ?

outmc napisał:
czyli lipa :)
wiec jesli pit przyjdzie na inny adres i nie odbierzemy pita ? :) wróci do nadawcy i to getback bedzie sie tłumaczył przed US tak ?

Nie, to ty będziesz się tłumaczył,US otrzymuje informację o wystawionym pit 8c , od wystawcy.

To o tym do US donieś, a nie czekasz... Serio.

tzn może źle wyjaśniłem.

teraz pit 8c otrzymałem ale zastanawiam się co będzie za rok czy dwa lata gdy znowu otrzymam taki pit 8c od nich.

Teraz Pit przyszedł pod stary adres zamieszkania , mamy jeszcze tam dostęp ale w ciągu kilku miesięcy wprowadzi się tam nowy właściciel więc pisma polecone będą wracać do nadawców. nie mam zamiaru informować getback o nowym miejscu zamieszkania / zameldowania :)

Ale będą wracać z adnotacją "adresat wyprowadził się", więc bez problemu dowiedziesz w US prawidłowego adresu. No i zgłoś do US fakt jego zmiany.

co bym nie zrobił to i tak bez sensu.
chyba tylko ten pozew..

z tym pitem to jest dziwna sprawa ..
bo osoba która nam pity rozlicza ładnych kilka lat nie wie jak to zrobić bo według tej osoby i tego pita nie ma żadnego dochodu :D

jutro idziemy do US w tej sprawie

Może robią komedię i źle wypełnili. Lepiej iść z tym do US.

Skoro powód wycofał pozew i sąd umorzył sprawę w lutym 2015 roku to czy ewentualny pit 8c nie powinien być dostarczony do końca lutego 2016 roku do zeznania podatkowego za rok 2015 ?

siembis napisał:
Skoro powód wycofał pozew i sąd umorzył sprawę w lutym 2015 roku to czy ewentualny pit 8c nie powinien być dostarczony do końca lutego 2016 roku do zeznania podatkowego za rok 2015 ?

Raczej chyba nie bo choć przed sadem nie mogli już dochodzić to jednak dług nadal istnieje. Oni "niby umorzyli" teraz .

karaczoch napisał:
Raczej chyba nie bo choć przed sadem nie mogli już dochodzić to jednak dług nadal istnieje. Oni "niby umorzyli" teraz .

Nie potrafili udowodnić istnienie długu :)

Przepraszam jeżeli wprowadzam zamieszanie ale skoro zapadł prawomocny wyrok w lutym 2015 roku o umorzenie roszczenia z powodu wycofania , to czy ewentualny pit 8c nie powinien być wystawiony podatnikowi za rok 2015 ? I czy idąc tym tokiem rozumowania firma windykacyjna może sobie umarzać w dowolnym czasie i wystawiać pit8c kiedy im się podoba?

Ostatnia edycja:
Powrót