Umorzona kwota i pit 8c

• Autor wątku Autor wątku outmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
siembis napisał:
Przepraszam jeżeli wprowadzam zamieszanie ale skoro zapadł prawomocny wyrok w lutym 2015 roku o umorzenie roszczenia z powodu wycofania , to czy ewentualny pit 8c nie powinien być wystawiony podatnikowi za rok 2015 ? I czy idąc tym tokiem rozumowania firma windykacyjna może sobie umarzać w dowolnym czasie i wystawiać pit8c kiedy im się podoba?

Tak jak już napisałem wycofanie pozwu czy nawet przegrana sprawa przez powoda nie oznacza że dług znika. Powód nie może dochodzić swoich prawa od tej pory przed sądem ( w przypadku cofnięcia oczywiście może tak składać i cofać w nieskończoność).

Może w takim wypadku wydzwaniać , słać listy lub nawet odsprzedać wierzytelność. Do czasu gdy nie przyśle pisma że umarza a dłuznik się na to zgadza ( tak to prawnie wygląda że wymagana jest zgoda dłuznika ) może sobie naliczac jakies głupoty a potem wystawić PIT.

Ciekawi mnie sytuacja gdy ktos kto ma wyjechac z kraju i juz tu nie wracać wystawi takiemu Krukowi pismo że umarza mu dług na 20 milionow złotych i wystawi PIT-8 po czym opuści kraj. Też US odprawi Kruka z kwitkiem i będzie kazał zalatwiac sprawę z taką osobą?

Byłoby super ale ten pit wystawia się wyłącznie osobom indywidualnym . Nie dotyczy firm czy osób prowadzących działalność gospodarczą.

siembis napisał:
Byłoby super ale ten pit wystawia się wyłącznie osobom indywidualnym . Nie dotyczy firm czy osób prowadzących działalność gospodarczą.

Ale właściciel mógł pożyczkę dostać indywidualnie a nie na firmę.Albo tacy pracownicy ich firmy.

No więc odkopię temat.
CHodziło o inne zobowiązanie .
Getback umorzył część kwoty do spłaty kredytu hipotecznego ( w imieniu Getin ale to bez znaczenia teraz )

Kwotę podał listownie Getback, została spłacona w 2015 roku i po temacie aż do tego roku. W tej chwili nie pamiętam ile to było "umorzenia" ale podatek jaki jest do zapłaty to 8 tyś zł.

US poszedł na rękę i spłacamy co miesiąc po 500 zł.
Rodzice nie chcieli toczyć wojny z nikim.

Orientuje się ktoś jaki jest podatek od umorzonej kwoty? Dzisij w porozumieniu z firma firma umorzyła mi ok 3tys długu a resztę zapłacę w tygodniu przelewem. Tylko teraz martwi mnie ten podatek. Pozdrawiam

Powrót