umorzona sprawa a nadal blokada konta

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Mam problem z komornikiem który 4 lata temu umorzył postępowanie a do dnia dzisiejszego moje konto w banku jest zablokowane. Nie pomagają pisma do komornika a bank nie ściągnie blokady na podstawie pisma o umorzeniu. Takie pismo musi wysłać im osobiście komornik. Co mam zrobić?

Zapowiedzieć komornikowi doniesienie do prokuratury

też tak myślałam ale nawet jak dzwoniłam do Sądu bo to przecież ich pracownik to olali sprawę. Nie wiem czy są jakieś przepisy, że musi ściągnąć blokadę bo jakoś wszyscy mają to gdzieś.

Komornik nie jest pracownikiem sądu więc nie dziwne że telefon olali, bo niby co mieli zrobić?

aaa myślałam, że jak sądowy to ich pracownik. Na skargę na czynności komornika też za późno bo to ponad 4 lata a zresztą i jeszcze opłata. Więc co mam napisać do tej prokuratury?
Może oni mi pomogą

Na razie wniosek do komornika z żądaniem natychmiastowego uchylenia zajęcia jako że zaniechanie tego jest niedopełnieniem obowiązków i penalizowane w k.k.

ale to ja już mu to pisałam rok temu i nadal nic nie zrobił. W rozmowie telefonicznej jakaś pracownica mówi że co to za różnica czy mam blokadę czy nie
I nadal nie zamierzają jej ściągnąć

A o tym czym jest jego czyn to pisałaś? Chyba nie. Napisz więc jak wskazałam powyżej.
Jeśli komornik jest podobnego zdania co panienka ze słuchawki, to prokuratura nieco odświeży mu spojrzenie na otaczający świat.
Chociaż dla niego może co za różnica czy dostanie zarzut czy nie :)

ok napiszę i dam znać co dalej chociaż jeszcze nigdy na żadne pismo nie odpisał

a właśnie nie, tylko sam polecony. Teraz wyślę za potwierdzeniem odbioru

To od razu podjedź osobiście z kamerzystą aby był dowód filmowy... Polecony to polecony i jest wystarczającym dowodem.

no to skoro już dostał pismo to po co mam dalej zwlekać i wysyłać mu kolejne.
Lepiej od razu napisac do prokuratury bo ciągnie się to za długo

Wcześniej o prokuraturze chyba nie wspominałaś. Zadzwoń, kawa na ławę i albo robi co do niego należy albo ty robisz swoje.

a więc wysłałam pismo do komornika i postraszyłam prokuraturą. dodatkowo dzwoniłam i mowili ze juz wysylaja pismo do banku. minał miesiąc a blokada jest nadal. w internecie pełno jest wpisów od innych ludzi że mają to samo i nie ściaga im blokady. co teraz zrobić

Zadzwoń do komornika i zapytaj co się dzieje. Jeśli nadal pisma nie ma, złóż zawiadomienie do prokuratury o niedopełnienie obowiązków. Może w kancelarii myślą że sobie jaja robisz.

Powrót