Umorzona sprawa o ustalenie. Jak teraz zaczać?

• Autor wątku Autor wątku teslary
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teslary

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Posiadam poświadczony notarialnie testament, który czyni mnie jedynym spadkobiercą. Wujek (brat mojej babci) zmarł w 2018 roku. Pod koniec 2021 MOPS założył sprawę o ustalenie spadkobierców ze względu na zadłużenie za jakieś usługi opiekuńcze. Dowiedziałem się o tym kiedy sprawa była już w toku. Moja mama dziedziczy ustawowo przede mną. Opłaciłem zadłużenie i wysłałem pismo informujące o tym do sądu. Powiadomiłem też że posiadam testament czyniący mnie jedynym spadkobiercą i załączyłem kopię aktu. Sąd umorzył postępowanie w maju tego roku.

Przeczytałem poradnik ale jest dla mnie niejasne w tej sytuacji czy testament jest już otwarty i ogłoszony. Jaką mam teraz obrać ścieżkę żeby uprawomocnić testament i przyjąć spadek?

Posiadam kopię dokumentów umorzonej sprawy. Dwoje ze spadkobierców ustawowych zrzekło się tam praw do spadku na piśmie. Czy mogę to jakoś wykorzystać? Odwołać się do umorzonej sprawy czy zacząć zwykłym tokiem testamentowym od zera?

Z góry dziękuję za poświęcony czas
Pozdrawiam
Rysiek

Masz w ręku akt poświadczenia dziedziczenia wydany przez notariusza?

Nie mam. Widać źle się wyraziłem. Posiadam testament sporządzony przez wujka. Jest on w formie aktu notarialnego.

Więc nie jesteś w posiadaniu żadnego dokumentu potwierdzającego, że jesteś spadkobiercą (testament to powołanie do dziedziczenia) . Należy przeprowadzić postępowanie spadkowe po zmarłym. Można sądownie, tak jak zapoczątkowała to matka lub u notariusza. W tym drugim przypadku u notariusza prócz Ciebie muszą stawić się spadkobiercy ustawi w ustalonym terminie przez notariusza (bez wezwania). Jeśli jest to niemożliwe, to pozostaje wniosek do sądu spadku.

Powrót