Umowa alimentacyjna

• Autor wątku Autor wątku Ewecia987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewecia987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Prawie rok temu z moim byłym podpisaliśmy porozumienie dotyczące alimentów oraz ustaliliśmy weekendy.
Zgodziłam się na tą umowę ponieważ przez 4-5 miesięcy nie miałam ustalonego terminu rozprawy. Warunki, które mój były zaproponował odpowiadały mi, więc się zgodziłam. Pozew z sądu wycofałam i było wszystko ok do tego miesiąca.

Ojciec moich dzieci nie chce płacić alimentów, nie chce zabierać dzieci do siebie.
powód: zaczęłam spotykać się z innym mężczyzną, po dwóch latach odkąd nie jesteśmy razem.

Na umowie nie mam klauzuli wykonalności, sądziłam że mam do czynienia z poważnym człowiekiem i odpowiedzialnym.

Czy mogę na podstawie tej umowy złożyć wniosek do sądu o nadanie klauzuli wykonalności?

Dziękuje za odpowiedzi.

Czy owo "porozumienie dotyczące alimentów" ma formę aktu notarialnego zawierającym oświadczenie dłużnika o poddaniu się egzekucji (art. 777 kpc)? Jeżeli tak, to może Pani wystąpić do sądu o nadanie mu klauzuli wykonalności, a po jej uzyskaniu wszcząć postepowanie egzekucyjne u komornika.
Jeżeli nie, to czeka Panią całe postępowanie rozpoznawcze zwieńczone orzeczeniem sądu/ugodą zawartą przed sądem. Kopia ww. umowy może stanowić załącznik do pozwu, ale nie będzie ona oczywiście dla sądu wiążąca.

dziękuje,
jestem w trakcie pisania pisma do sądu.
u notariusza niestety nie, chociaż chciałam. nie ma w umowie klauzuli wykonalności.

umowa sporządzona przez prawnika oczywiście.

Ewecia987 napisał:
umowa sporządzona przez prawnika oczywiście.
W takim razie, to chyba był prawnik Pani byłego, bo jeżeli Pani, to należy go omijać szerokim łukiem.

Powrót