umowa darowizny pojazdu - obecność stron

• Autor wątku Autor wątku farelka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

farelka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!

Mój ojciec przebywa za granicą i jest właścicielem samochodu, który został w Polsce. Ojciec chcę ten samochód oddać dla mnie jako darowiznę. Pytanie, czy aby umowa darowizny pojazdu była zgodna z prawem wymagana jest obecność obu stron podczas jej składania? Czy istnieje możliwość, że mój ojciec przesyła mi z zagranicy podpisany przez siebie akt darowizny, ja podpisuję go w kraju i dalej sama prowadzę do końca sprawę?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Art. 890. § 1. Oświadczenie darczyńcy powinno być złożone w formie aktu notarialnego. Jednakże umowa darowizny zawarta bez zachowania tej formy staje się ważna, jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione.

Jeśli chodzi o akt notarialny, to obecność stron jest obowiązkowa.
[cytat:36e128dg]Czy istnieje możliwość, że mój ojciec przesyła mi z zagranicy podpisany przez siebie akt darowizny, ja podpisuję go w kraju i dalej sama prowadzę do końca sprawę? [/cytat:36e128dg]
Tak.

Nie rozumiem tej kwestii "jeżeli przyrzeczone świadczenie zostało spełnione"....

Chodzi o wydanie przez darczyńcę przedmiotu darowizny i objęcie jej w posiadanie przez obdarowanego.

aha, czyli pomijając akt notarialny, wystarczy spisanie umowy, dwa podpisy - darczyńcy i obdarowanego oraz przekazanie samochodu? i wszystko jest zgodne z prawem? :)

PS: dziękuję za pomoc i przepraszam za wnikliwość :/

Powrót