Umowa dożywocia

• Autor wątku Autor wątku Ananas1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ananas1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Moja babcia w 2011 roku kupiła mieszkanie od gminy. Na wykup dał mój tato oraz mój wujek, każdy po połowie. Wszyscy mieszkamy na mieszkaniu. Tzn mieszkaliśmy. Mój tato zmarł ponad pół roku temu. Dowiedziałam się przypadkiem, że babcia spisała z moim wujkiem umowę dożywocia, tydzień temu. Mieszkam tam nadal. Czuję się bardzo poniżona. Mam z babcią bardzo dobry kontakt, ale ona zawsze lepiej traktowała brata mojego ojca i jego syna (mojego kuzyna). Mam rozumieć, że już nic mi się nie należy? Czy to, że umowa została spisana po śmierci mojego taty, mogę liczyć chociaż na zachowek?

Jeżeli wykaże Pani, że pani tata przed nie więcej niż 10 laty od dnia otwarcia spadku zawarł z pani babcią umowę darowizny środków pieniężnych wówczas darowizna ta zostanie zaliczona do spadku na potrzeby obliczenia zachowku. W takiej sytuacji, gdy nie otrzyma Pani należnego zachowku od innych spadkobierców wówczas może Pani ewentualnie uzyskać zachowek od obdarowanego czyli od babci na podstawie art. 1000 kc.
Przepis prawny:
art. 1000 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli uprawniony nie może otrzymać należnego mu zachowku od spadkobiercy lub osoby, na której rzecz został uczyniony zapis windykacyjny, może on żądać od osoby, która otrzymała od spadkodawcy darowiznę doliczoną do spadku, sumy pieniężnej potrzebnej do uzupełnienia zachowku. Jednakże obdarowany jest obowiązany do zapłaty powyższej sumy tylko w granicach wzbogacenia będącego skutkiem darowizny.
§ 2. Jeżeli obdarowany sam jest uprawniony do zachowku, ponosi on odpowiedzialność względem innych uprawnionych do zachowku tylko do wysokości nadwyżki przekraczającej jego własny zachowek.
§ 3. Obdarowany może zwolnić się od obowiązku zapłaty sumy potrzebnej do uzupełnienia zachowku przez wydanie przedmiotu darowizny.

Powrót