M
Manu_faktura
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Dzień dobry.
Opiekuję się ciotką od kilku lat (zakupy,wizyty u lekarzy,remonty,bieżące naprawy w mieszkaniu etc.)
Ciotka postanowiła przekazać mi mieszkanie za opiekę.
Chcę zapewnić jej bezpieczeństwo i spokój tak więc wstępnie ustaliliśmy ,że korzystna będzie umowa dożywocia.
Ciotka ma syna z którym jest skonfliktowana i nie utrzymują ze sobą kontaktu.
Proszę o informacje czy taka umowa oprócz tego,że gwarantuje spokój i bezpieczeństwo ciotce do kresu jej dni także jest korzystna dla mnie ?
Innymi słowy czy taka umowa automatycznie uniemożliwia jakiekolwiek roszczenia syna ciotki po jej śmierci ?
Nie zależy mi aby potem toczyć batalie sądowe.
Słyszałem też takie opinie że należy syna uprzednio wydziedziczyć ?
Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale ciotka To dalsza krewna (kuzynka matki)
Bardzo proszę osoby zaznajomione z tematem o wszelkie informacje.
Z góry dziękuję.
Opiekuję się ciotką od kilku lat (zakupy,wizyty u lekarzy,remonty,bieżące naprawy w mieszkaniu etc.)
Ciotka postanowiła przekazać mi mieszkanie za opiekę.
Chcę zapewnić jej bezpieczeństwo i spokój tak więc wstępnie ustaliliśmy ,że korzystna będzie umowa dożywocia.
Ciotka ma syna z którym jest skonfliktowana i nie utrzymują ze sobą kontaktu.
Proszę o informacje czy taka umowa oprócz tego,że gwarantuje spokój i bezpieczeństwo ciotce do kresu jej dni także jest korzystna dla mnie ?
Innymi słowy czy taka umowa automatycznie uniemożliwia jakiekolwiek roszczenia syna ciotki po jej śmierci ?
Nie zależy mi aby potem toczyć batalie sądowe.
Słyszałem też takie opinie że należy syna uprzednio wydziedziczyć ?
Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale ciotka To dalsza krewna (kuzynka matki)
Bardzo proszę osoby zaznajomione z tematem o wszelkie informacje.
Z góry dziękuję.
Ostatnia edycja: