Umowa dożywocia.

• Autor wątku Autor wątku Manu_faktura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Manu_faktura

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.

Opiekuję się ciotką od kilku lat (zakupy,wizyty u lekarzy,remonty,bieżące naprawy w mieszkaniu etc.)

Ciotka postanowiła przekazać mi mieszkanie za opiekę.

Chcę zapewnić jej bezpieczeństwo i spokój tak więc wstępnie ustaliliśmy ,że korzystna będzie umowa dożywocia.

Ciotka ma syna z którym jest skonfliktowana i nie utrzymują ze sobą kontaktu.

Proszę o informacje czy taka umowa oprócz tego,że gwarantuje spokój i bezpieczeństwo ciotce do kresu jej dni także jest korzystna dla mnie ?

Innymi słowy czy taka umowa automatycznie uniemożliwia jakiekolwiek roszczenia syna ciotki po jej śmierci ?

Nie zależy mi aby potem toczyć batalie sądowe.

Słyszałem też takie opinie że należy syna uprzednio wydziedziczyć ?

Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale ciotka To dalsza krewna (kuzynka matki)

Bardzo proszę osoby zaznajomione z tematem o wszelkie informacje.

Z góry dziękuję.

Ostatnia edycja:
Proszę o informacje czy taka umowa oprócz tego,że gwarantuje spokój i bezpieczeństwo ciotce do kresu jej dni także jest korzystna dla mnie ?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od kosztów wykonywania umowy o dożywocie a te zależą od zakresu umowy, po drugie zależy od długości życia dożywotnika. Kc w art. 908 określa co to jest umowa o dożywocie i ustala jej zakres o ile w umowie strony nie umówią się inaczej. Istota umowy o dożywocie, to transakcja pomiędzy stronami w której jedna otrzymuje na własność nieruchomość a druga dożywotnie utrzymanie.
Innymi słowy czy taka umowa automatycznie uniemożliwia jakiekolwiek roszczenia syna ciotki po jej śmierci ?
Źle zadane pytanie. Przy takiej konstrukcji pytania, można odpowiedzieć - nie. Możliwe wysuwanie roszczeń o uznanie tej umowy za umowę pozorną czy jej nie wykonywanie.
Słyszałem też takie opinie że należy syna uprzednio wydziedziczyć ?
Nieprawda.
Nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie ale ciotka To dalsza krewna (kuzynka matki)
Bez znaczenia.
Podsumowując, zawierając umowę o dożywocie nabywasz nieruchomość nie darmo (płacisz podatek pcc jak przy kupnie) ale za określone obowiązki związane z utrzymaniem dożywotnika. To wiąże się z szeroko rozumianą opieką osobistą i nakładami finansowymi z twojej strony. Finalnie może okazać się że wykonanie zawartej umowy wynosiło dużo więcej niż wartość nabytej nieruchomości.

Dziękuję za odpowiedz.

Pisząc czy ta umowa będzie korzystna też dla mnie miałem na myśli to czy po śmierci ciotki nikt nie będzie sobie rościł praw do mieszkania lub do zapłaty zachowku czy innych rekompensat pieniężnych.

Jestem w pełni świadom,że będę ponosił koszty związane z opieką nad ciotką i na to się w pełni godzę a jedynie co nie dawało mi spokoju to ewentualna możliwość dochodzenia praw przez syna ciotki.

Czyli reasumując , syn jedynie może próbować podważyć moje "zaangażowanie" w opiekę nad ciotką natomiast nie będzie miał praw do jej mieszkania ani zachowku jak to ma miejsce w przypadku spadku.

Ostatnia edycja:
czy po śmierci ciotki nikt nie będzie sobie rościł praw do mieszkania lub do zapłaty zachowku czy innych rekompensat pieniężnych.
Rościć może, bo nikt mu rąk ani gęby nie zawiąże. Pytanie powinno brzmieć, czy takie roszczenia są zasadne. Nie, nie są zasadne, ale to nie oznacza, że nie może wysuwać roszczeń a nawet dochodzić ich w sądzie. Ma prawo.

Jeszcze raz dziękuję "Wiegol" za wyjaśnienia.

Pozdrawiam.

Powrót