Umowa dystrybucyjna - płatność regulowana przez prawo

• Autor wątku Autor wątku GnezMa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GnezMa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Mam nadzieję, że nie pomyliłem działu, ani temat taki nie istnieje, szukałem.

Mam podpisaną umowę dystrybucyjną z podmiotem X. Teraz wchodzi aneks na zrobienie dodatkowej pracy z podmiotem X.
Wiemy z konkretnych źródeł, że podmiot "X" czasem nie płaci na czas. A nawet i NIE PŁACI, nie mieliśmy dotychczas problemów, ale wiadomo - rożnie bywa. Wolimy się ubezpieczyć.

Chcieliśmy zawrzeć punkt o tym, że jak jest brak płatności to np. podmiot "X" ponosi jakieś dodatkowe koszty na naszą stronę, procentowe. Czy musimy to zawierać? Czy prawo reguluję w razie czego brak płatności, lub spóźnialstwo? Czy potrzebny jest taki punkt?

Jestem totalnym laikiem, także wybaczcie za może nieodpowiedni język.
Pozdrawiam!

A na czy polega owa umowa dystrybucyjna :?: W jaki sposób dotyczy praw autorskich :?: Prawo autorskie nie przewiduje takiego tworu.

Co do zasady brak zapłaty nie narusza praw autorskich, a umieszczanie kar umownych nie jest niczym specjalnym i musi być zaakceptowane przez obie strony umowy.

Jest aneks do umowy o przekazanie praw autorskich i o dystrybucję aplikacji na GooglePlay.

Chodzi o to, czy lepiej zawrzeć informację o płatnościach na czas (% za zwłokę), czy nie muszę, bo regulowane jest w prawie, że wszelkie obsuwy są jakoś karane?

GnezMa napisał:
Jest aneks do umowy o przekazanie praw autorskich i o dystrybucję aplikacji na GooglePlay....
Jeśli już to przeniesienie praw autorskich majątkowych oraz rozpowszechnianie przez internet.

Twoje pytanie finansowe nie ma nic wspólnego z Prawem autorskim. Nie ma żadnej regulacji karnej za "obsuwy". Jedynym roszczeniem są odsetki od zaległości płatniczych (odsetki ustawowe). Jak już wcześniej pisałem, na ustalenia umowne muszą wyrazić zgodę obie strony.

LeszsekS napisał:
Jeśli już to przeniesienie praw autorskich majątkowych oraz rozpowszechnianie przez internet.

Twoje pytanie finansowe nie ma nic wspólnego z Prawem autorskim. Nie ma żadnej regulacji karnej za "obsuwy". Jedynym roszczeniem są odsetki od zaległości płatniczych (odsetki ustawowe). Jak już wcześniej pisałem, na ustalenia umowne muszą wyrazić zgodę obie strony.

Ok, dziękuje za informacje. Przepraszam, że wybrałem zły dział.

Powrót