Umowa gościnna w Niemczech na krótki czas

• Autor wątku Autor wątku iglasty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iglasty

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Dobry wieczór,

mam taką sytuację:

Jestem zatrudniony w Polsce na umowie o pracę na czas określony do końca przyszłego roku - pracuję w teatrze jako śpiewak/aktor. Normalnie odprowadzam składki itd. Dostałem propozycję na zrealizowanie projektu teatralnego w Niemczech gdzie miałbym próby na przełomie maja i czerwca 2018 a potem 5 spektakli na przełomie czerwca i lipca.

Z dyrektorem teatru rozmawiałem i mnie puści bez problemu ale nie będzie to delegacja - prawdopodobnie będę musiał wniosek o urlop bezpłatny wziąć.

Umowa jaką podpiszę to oczywiście gastvertrag. Słyszałem niestety, że podobno w Niemczech są jakieś horrendalnie wysokie podatki rzędu 40% które ponoć można jakoś załagodzić. Ktoś mi poradził żeby załatwić sobie formularz A101 potwierdzający opłacanie ubezpieczeń społecznych w Polsce i że to może obniżyć podatki ale nie wiem o ile i czy w ogóle.

Moja praca oczywiście wiąże się z prawami autorskimi.

Czy ktoś może mi powiedzieć ile będzie wynosił w Niemczech podatek od tego typu pracy i jak można go obniżyć/odzyskać?

z góry dziękuję za pomoc

Proszę zapoznać się z tekstem informacji, którą znajdzie Pan w niem. google-u, czyli .de, wpisując: Merkblatt zum Antrag nach § 50d EStG für Künstler und Sportler - BZSt.
Ten przepis § 50d EStG jest przepisem regulujäcym w Niemczech podatek dochodowy od dochodów zagranicznych artystów uzyskanych w Niemczech. EStG, to skrót od "Einkommensteuergesetz", czyli ustawa o podatku dochodowym. Te opowieści o tych 40%-tach są powierzchowne i nieprofesjonalne.

Ale jemu chodzi nie tylko o podatek, ale o wszystko razem (=+Sozialabgaben). W przypadku singli to jak najbardziej moze byc 40%

Jestem singlem ale ponoć ten formularz A101 który jest potwierdzeniem o płaceniu ubezpieczenia społecznego działa tak, że tego ubezpieczenia w Niemczech płacić drugi raz nie trzeba więc całość % spada... mam nadzieję że tak jest

Od razu wspomnę że całe przedsięwzięcie mam wycenione na 6.500EUR brutto - i to prawdopodobnie będzie mój jedyny zarobek w Niemczech w 2018 - jak tu działa kwota wolna od podatku i ile z tej kwoty i tak mi odejdzie?

Ostatnia edycja:
iglasty napisał:
Jestem singlem ale ponoć ten formularz A101 który jest potwierdzeniem o płaceniu ubezpieczenia społecznego działa tak, że tego ubezpieczenia w Niemczech płacić drugi raz nie trzeba więc całość % spada... mam nadzieję że tak jest
poczytaj na temat tego formularza. On jest z tego co rozumiem tylko dla pracownikow oddelegowanych. A tym takim nie jestes

Wprawdzie pisze Pan ogólnie ("zrealizowanie projektu teatralnego w Niemczech"), ale przypuszczam, że chodzić tu będzie o typową umowę o dzieło, jakie zawierane są np. przez teatry z artystami wykonawcami, a także z reżyserami, scenografami itp. Otóż takie umowy nie są umowami o pracę, których konsekwencją jest także obowiązek przejęcia ubezpieczenia socjalnego przez pracodawcę. Dowód na ubezpieczenie socjalne w Polsce, którym jest dokument A1 załatwia całą sprawę, w przypadku, jeśli ktoś (np. niemiecka strona umowy) tego dokumentu lub jakiegoś dowodu na ubezpieczenie socjalne by żądał. Jest on wystarczającym dowodem na to, że jest Pan w Polsce ubezpieczony, chociaż dokument taki przewidziany jest do innych sytuacji. Jeszcze raz zachęcam do zapoznania się z treścią wyżej podanej informacji niem. administracji podatkowej.

Ostatnia edycja:
Nie znam sie na polskich przepisach zusiwskich, ale watpie zeby osoba na urlopie beplatnym (=brak skladek) byla w ogóle ubezpieczona w Polsce. Wtedy ZUS nie wystawi tego dokumentu

Bardzo chętnie bym poczytał ale niestety jestem tylko anglojęzyczny. A rodzaj umowy jaki będę miał nazywa się gastvertrag - i nie, nie będzie to umowa o pracę. W sierpniu umowa dobiega końca po ostatnim spektaklu.

@Pogodniak

A jeśli wezmę urlop płatny? Taka opcja też wchodzi w grę

iglasty napisał:
@Pogodniak

A jeśli wezmę urlop płatny? Taka opcja też wchodzi w grę
To musisz sie pytac w ZUSie. Ale nawet wtedy nie befziesz pracownikiem oddelegowanym

A poza tym: Kwota wolna od podatku dochodowego w 2018 r. w Niemczech wynosić będzie 9.000,- Euro.(dla "singlów").

J.Biernat napisał:
A poza tym: Kwota wolna od podatku dochodowego w 2018 r. w Niemczech wynosić będzie 9.000,- Euro.
Ty strasznie abstrakcyjnie sie na to patrzysz. Przecież te zarobki w Niemczech opodatkuja mu wtedy w Polsce. Tu by trzeba przeanalizowac umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania

Pogodniak napisał:
Ty strasznie abstrakcyjnie sie na to patrzysz. Przecież te zarobki w Niemczech opodatkuja mu wtedy w Polsce. Tu by trzeba przeanalizowac umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania

no ale przecież to będzie kwota zarobiona na terenie innego kraju gdzie obowiązuje kwota wolna od podatku prawda? To dlaczego mieliby mi coś w Polsce opodatkować skoro podatek spłynie tak czy siak w Niemczech, a potem dostanę ewentualny zwrot w Maju 2019...

dobrze myślę? ;-)

W Niemczech żaden podatek nie "spłynie", ponieważ zarobiona kwota jest niższa od kwoty wolnej od podatku dochodowego w Niemczech. Natomiast dochód ten będzie podlegał podatkowi dochodowemu w Polsce wg. polskich przepisów i stawek, ponieważ podlega Pan polskim przepisom o podatku dochodowym. W Polsce musi się Pan poinformować ile zapłaci Pan podatku od tej w Niemczech zarobionej kwoty.

iglasty napisał:
no ale przecież to będzie kwota zarobiona na terenie innego kraju gdzie obowiązuje kwota wolna od podatku prawda? To dlaczego mieliby mi coś w Polsce opodatkować skoro podatek spłynie tak czy siak w Niemczech, a potem dostanę ewentualny zwrot w Maju 2019...

dobrze myślę? ;-)
Jakby o
Pracujac w dwoch krajach w ciągu jednego roku mozba bylo korzystac z ulg podatkowych w obu krajach, to połowa Polakow z dzialalnoscia gospodarczą by tak robila

A to nie jest tak że jak podpisuje umowę na 6.500 brutto to pracodawca odprowadza podatek a mi przelewa kwotę netto?

Zleceniodawca (to nie jest pracodawca) nie jest ani zobowiäzany, ani też uprawniony badać i sprawdzać, czy i w jakiej wysokości wynagrodzenie artysty podlega opodatkowaniu w Niemczech. Nawet jeśli - jak w tym przypadku - kwota wynagrodzenia leży poniżej kwoty wolnej od podatku, a zatem nie podlega w Niemczech opodatkowaniu, to zleceniodawca jest zgodnie z § 50a ust. 1 i 2 EStG (niem. ustawa o podatku dochodowym) zobowizany jest zatrzymać 15% wyngarodzenia i odprowadzić tę kwotę do niem. urzędu skarbowego (Finanzamt-u). Ta zatrzymana kwota jest swego rodzaju zabezpieczeniem na ewentualny podatek. Tego potrącenia można w następujący sposób uniknąć: Artysta może złożyć odpowiedni wniosek do niem. urzędu skarbowego o wystawienie tzw. "Freistellungsbescheinigung". Jest to zaświadczenie wydane celem przedłożenia u zleceniodawcy, na podstawie którego odstąpi on od zatrzymania tych 15% wynagrodzenia. O takie zaświadczenie należy wystąpić przed rozpoczęciem wykonywania projektu, czyli przed tymi spektaklami, wzgl. występami.

Ooo. Dzięki wielkie. Czyli zanim nastąpi termin rozpoczęcia pracy wg umowy powinienem iść do tego urzędu, wziąć taki wniosek, wypełnić i po prostu oddać? Bez żadnych krytycznych warunków do spełnienia?

jak googluje to Freistellungsbescheinigung to mi wyskakują jakieś firmy budowlane...

Te wnioski składa się na specjalnych formularzach; najprawdopodobniej będzie trzeba dołączyć kopię kontraktu, a także zaświadczenie z polskiego urzędu skarbowego, o tym, że jest Pan w Polsce płatnikiem podatku dochodowego. Chcę tu jescze raz podkreślić, że nawet gdyby doszło do tego, że zleceniodawca (teatr, opera) potrąciłby i zatrzymał te 15% i odprowadził do niem. urzędu skarbowego, to nie jest to jeszcze dramat, bo niem. urząd skarbowy wypłaciłby Panu później tę kwotę, tyle że wtedy jest cały kram ze złożeniem oświadczenia podatkowego, wystąpienie z wnioskiem itp. Jeśli zaś odpowiedio wcześnie załatwi Pan sobie to "Freistellungsbescheinigung", to nie będzie tego zatrzymania tych 15% i problemu nie ma, i radość, jak w duecie Papagena i Papageny "Pa , pa, pa" itd. z Zauberflöte Mozarta ;)

Oho... widzę że kolega zaznajomiony tematyką :).

Dobrze. Ale Freistellungsbescheinigung nie jestem w stanie załatwić zdalnie prawda? Musiałbym specjalnie pojechać do Niemiec, ogarnąć jakiś urząd i to załatwić tak?

"Kolega" partytury kilku oper Mozarta zna od przeszło 50-ciu lat na pamięć, a przed laty wrzucał swoje "trzy grosze" do Salzburger Festspiele, kiedy żył jeszcze śp. Karajan. A co się tyczy tego Freistellungsbescheinigung, to należy się skontaktować z Finanzamt-em (niem. urzędem skarbowym), który jest miejscowo właściwy dla tej instytucji (teatr, opera?); napewno - przypuszczam - jest to duże miasto, a więc jest tam Finanzamt. Oczywiście, można to załatwić korespondencyjnie.

Ostatnia edycja:
Powrót