Umowa gościnna w Niemczech na krótki czas

• Autor wątku Autor wątku iglasty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No i niestety pudło - jest to małe miasteczko w Bawarii, Bad Endorf i nie jest to teatr a festiwal Gut Immling stąd moje obawy, że może być z tym problem... ale przynajmniej mam już jakieś wskazówki.

dziękuję uprzejmie za udzielone rady

Jeśli otworzy Pan tę stronę, to zobaczy Pan tam tego starszego siwego i przysadzistego pana, w bawarskiej marynarce. To pan Zettl, który jest w radzie sponsorów obsługującej to stowarzyszenie operowe Gut Ilming, które najprawdopodobniej będzie zleceniodawcą.
Steuerberater, Wirtschaftsprüfer, Rosenheim - Zettl & Partner
W razie problemów napewno Panu udzieli wskazówek. Ludzie, którzy kochają muzykę, pomagają muzykom.

Ostatnia edycja:
Widzę właśnie i jestem nad wyraz wdzięczny :)

A jeszcze mam pytanie apropos kwoty wolnej od podatku: czy jako osobie niezameldowanej w Niemczech, przysługuje prawo do kwoty wolnej od podatku?

Tak, przysługuje. Nie jest istotne, gdzie (w jakim kraju) mieszka i żyje podatnik. Ważne jest to, że dana kwota została zarobiona w Niemczech, i podlega ona opdatkowaniu w Niemczech; oczywiście, także z uwzględnieniem kwoty wolnej od podatku.

Czy to w takim razie nie oznacza, że nawet jak mi potrącą z honorarium podatek, a nie przekracza ona kwoty wolnej to po rozliczeniu PITa zostanie on zwrócony?

Powtarzam: Jeśli nie załatwi Pan sobie Freistellungsbescheinigung, to zleceniodawca zobowiązany jest bez sprawdzania, czy winien Pan jest jakiś podatek, czy nie, do zatrzymania 15% i odprowadzenia do Finanzamtu. Na Pański wniosek, po złożeniu oświadczenia podatkowego (w następnym roku), zatrzymaną kwotę Panu Finanzamt zwróci.
PIT jest w Polsce, gdzie ten niemiecki dochód musi Pan opodatkować, ale to jest inny temat.

Dzień dobry.

UPDATE:

mam już kontrakt na którym jest napisane co zostanie potrącone w ramach podatku i widnieje tam taki wpis:

Der Gast wird bei der Versorgungsanstalt der deutschen Bühnen, kurz „VddB“ angemeldet und pflichtversichert. Der Beitrag in Höhe von 9 % wird zu 50 % (4,5 % der Gage) vom Produzenten getragen und zu 50 % (4,5 % der Gage) von der Gage einbehalten und an die Bayerische Versorgungskammer abgeführt.

Gäste mit ausländischem Wohnsitz:
Bei Gästen mit ausländischem Wohnsitz wird die gesetzlich vorgeschriebene Ausländersteuer in Höhe von 15 % sowie 5,5 % Solidaritätszuschlag auf die Ausländersteuer einbehalten und an das Finanzamt Rosenheim abgeführt.
Eine Ausnahme von dieser Regelung ist nur möglich, wenn der Gast eine Steuerfreistellung (auch für einen Teil der anfallenden Steuern) des Finanzamtes vorlegt.

Czy to o tych 15% była mowa, które albo odzyskam w przyszłym roku albo nie zostanie potrącone jeżeli załatwię sobie jakieś zwolnienie z tego podatku tak?

Czy macie może Państwo jakieś źródło z informacjami po polsku jak załatwić takie zwolnienie?

z góry dziękuję

Powrót