umowa internet

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
czy spadkobierca będzie umocowany do tego aby wypowiedzieć umowę na dostawę internetu zawartą za życia przez spadkodawcę?

Ogólnie mówiąc, spadkobierca ma prawo wypowiedzieć umowę, odstąpić od umowy (itd.) jeżeli takie uprawnienie przysługiwało by spadkodawcy.
W przypadku umów o świadczenie usług jest możliwe że postanowienia umowy (regulaminu świadczenia usług) przewidują też wygaśnięcie umowy w razie poinformowania operatora o zgonie abonenta. I trzeba to sprawdzić w pierwszej kolejności.

Sklero_San napisał:
W przypadku umów o świadczenie usług jest możliwe że postanowienia umowy (regulaminu świadczenia usług) przewidują też wygaśnięcie umowy w razie poinformowania operatora o zgonie abonenta.
Nie mam pewności, dlatego dopytam bo czas nie pozwala na zweryfikowanie :) Jednak czy takich kwestii nie reguluje ustawa ?
Edit;
Faktycznie, nie ma regulacji prawnych w tej kwestii.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Jednak czy takich kwestii nie reguluje ustawa ?
Też kiedyś szukałem takiej regulacji w ustawach, a jedyne co znalazłem to porada na podstronie urzędu komunikacji elektronicznej, że:
W przypadku śmierci abonenta umowa ulega rozwiązaniu z dniem otrzymania przez operatora informacji o zgonie (aktu zgonu).
Kwestie związane z rozwiązaniem umowy w przypadku śmierci abonenta określają warunki umowy.
Można by UKE zadać pytanie dlaczego to pierwsze zdanie sformułowali tak kategorycznie skoro drugie zdanie odsyła do poszukiwania regulacji w postanowieniach umownych.

Ostatnia edycja:
no właśnie jeżeli umowa i regulamin nic nie wspominają o ewentualnym zgonie abonenta to czy jego spadkobiercy mogą być stroną rozwiązującą taką umowę?

Spadkobiercy są nabywcami całości praw i obowiązków spadkodawcy (art. 922 kc) więc jeżeli umowa nie wygasła na podstawie jakichś postanowień umownych lub zapisów ustaw to spadkobiercy mogą ją wypowiedzieć. Powinni też najpierw sprawdzić czy w umowie (lub regulaminie) został zastrzeżony obowiązek zapłaty kary umownej w przypadku wypowiedzenia umowy przez upływem okresu na który została zawarta.

Powrót