Umowa know-how

• Autor wątku Autor wątku PotrzebaPomocyPrawne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PotrzebaPomocyPrawne

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Hej,

W celu zorientowania się na temat przyszłej pracy, dostałem do podpisania przed podpisaniem umowy o pracę, oświadczenie wykonawcy o zachowaniu poufności.

W jednym z punktów jest napisane:

Wykonawca bierze na siebie pełną odpowiedzialność i zgadza się dobrowolnie poddać się karze finansowej do wysokości realnie poniesionych i udokumentowanych strat w kwocie nie wyższej niż 100 000zł jeżeli skorzysta z KNOW-HOW, o ile nie był w jego posiadaniu przed ujawnienem wymienionej korespondencji lub informacji o klientach, planach, pracownikach bez bezpośredniej zgody właściciela/pełnomocnika firmy <tutaj nazwa firmy>

Nie do końca rozumiem ten punkt oraz same "know-how". Nie jest to do końca dla mnie jasne. Mógłby ktoś to mi wytłumaczyć?

PotrzebaPomocyPrawne napisał:
... same "know-how". ...
Wiedza, zdobyte doświadczenie zawodowe, informacje techniczne itp. mówiąc w skrócie. W polski prawie wspomina o nim Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych - Art. 5a ust. 34 lit. c, art. 29 ust. 1 pkt 1.

Jest też ujęte w Ustawie o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji jako tajemnica przedsiębiorstwa -
Przepis prawny:
Art. 11.
...
4. Przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności.

Reasumując: dopóki nie jestem nieuczciwą konkurencją albo nie spróbuję użyć danych, które zostaną mi udostępnione do własnych celów to jestem całkowicie bezpieczny? Nie zostane obłożony jakąś karą czy coś w tym rodzaju?

... dopóki nie jestem nieuczciwą konkurencją albo nie spróbuję użyć danych, które zostaną mi udostępnione do własnych celów ...
Oraz do puki te dane mają jakąś wartość gospodarczą.

To znaczy, że jeśli dane stracą wartość gospodarczą nawet nie z mojej winy to dalej mogę zostać obłożony karą?

To znaczy, że jeśli dane stracą wartość gospodarczą ...
To przestaną stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa podlegającą ochronie.

Ok, dziękuje za pomoc.

Powrót