umowa konsensualna

• Autor wątku Autor wątku cdplayer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cdplayer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Art. 155.
§ 1.Umowa sprzedaży, zamiany, darowizny, przekazania nieruchomości lub
inna umowa zobowiązująca do przeniesienia własności rzeczy co do
tożsamości oznaczonej przenosi własność na nabywcę, chyba że przepis
szczególny stanowi inaczej albo że strony inaczej postanowiły.
§ 2. Jeżeli przedmiotem umowy zobowiązującej do przeniesienia własności są
rzeczy oznaczone tylko co do gatunku, do przeniesienia własności potrzebne
jest przeniesienie posiadania rzeczy. To samo dotyczy wypadku, gdy
przedmiotem umowy zobowiązującej do przeniesienia własności są rzeczy
przyszłe.

Po czym w książce jest dodane, że umowa o przeniesienie własność rzeczy oznaczonych co do tożsamości ma charakter konsensualny a co do gatunku realny.

I teraz pytanie: dlaczego umowa dostawy jest umową o charakterze konsensualnym skoro:

Art 605 KC

Przez umowę dostawy dostawca zobowiązuje się do wytworzenia rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku oraz ich dostarczania częściami albo periodycznie, a odbiorca zobowiązuje się do odebrania rzeczy i do zapłacenia ceny.

Po czym w książce jest dodane, że umowa o przeniesienie własność rzeczy oznaczonych co do tożsamości ma charakter konsensualny a co do gatunku realny.
Spore uproszczenie....Różnica polega na tym, że oprócz porozumienia/konsensusu/ stron niezbędne jest w umowach realnych faktyczne wydanie rzeczy
Nie wierzę, że to czynię ale jako źródło podam...wikipedie Umowa konsensualna – Wikipedia, wolna encyklopedia

No ok, ale weźmy np. umowę sprzedaży która zgodnie z wikipedią jest umową konsensualną (z wyjątkiem sprzedaży rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku lub rzeczy przyszłych, gdzie sprzedaż jest umową realną - art. 155 § 1, 2 kc)- Umowa sprzedaży – Wikipedia, wolna encyklopedia

I teraz pytanie- dlaczego umowa dostawy jest traktowana jako umowa konsensualna a nie realna, skoro przenosi własność rzeczy oznaczonych co do gatunku które mają dopiero powstać (przyszłych) ?

cdplayer napisał:
Autorowi pewnie chodziło o to, że w pierwszym przypadku do przeniesienia własności wystarcza sama umowa, w drugim zaś konieczne jest do przeniesienia własności wydanie rzeczy (chyba że przepis szczególny stanowi inaczej lub strony inaczej postanowiły)

cdplayer napisał:
I teraz pytanie- dlaczego umowa dostawy jest traktowana jako umowa konsensualna a nie realna, skoro przenosi własność rzeczy oznaczonych co do gatunku które mają dopiero powstać (przyszłych) ?
Dlaczego uważasz, że przenosi własność rzeczy? Przecież tam jest tylko zobowiązanie do przeniesienia własności. Własność rzeczy zostanie przeniesiona dopiero z chwilą wydania.

PS. Mnie uczono zupełnie inaczej w kwestii podziału umów na konsensualne i realne. Umowy konsensualne to takie, w których zawarcie umowy następuje wskutek samego konsensusu storn ( będzie tu więc umowa sprzedaży zarówno co do rzeczy określonych co do gatunku, jak i rzeczy oznaczonych co do tożsamości). Umowa realna to taka, w której do zawarcia umowy potrzebne jest wydanie rzeczy, np. przechowanie.
Uczyłem się z książki Radwańskiego, aczkolwiek w książce autorstwa M. Safiana i współautorów, z tego co pamiętam jest tak samo. Przytocz proszę dokładnie wskazaną treść swojej książki w kwestii podziału ( a ściślej typologii) i podaj źródło. Wikipedia nie jest zbyt zaufanym źródłem informacji, przynajmniej dla mnie.

Ostatnia edycja:
Wikipedia nie jest zbyt zaufanym źródłem informacji, przynajmniej dla mnie.
Dla mnie też nie, dlatego z taką wątpliwością własnego działania, wskazałem to jako źródło....

Powrót